Recept: havermout pannenkoekjes met banaan en yoghurt

Havermout is gezond en veelzijdig. Begin de dag eens met een stapeltje vers gebakken havermout pannenkoekjes met banaan en yoghurt!

Havermout. Vroeger aten veel mensen ’s ochtends een bordje havermout. Het is een tijdlang uit de mode geweest, maar nu is het weer hipper dan ooit. Niet zo verwonderlijk, want het is snel klaar, gezond en je kunt er van alles mee maken!

Wat is havermout eigenlijk? Het is een glutenvrije volkorengraan en gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Het is een bron van mineralen, vezels, vitamines en antioxidanten. Het is goedkoop, lang houdbaar en het is erg vullend. Ideaal want dan duik je niet snel de kast in voor een koekje of een snoepje. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat het helpt het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen. Een laag cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten.

Nu denk je bij havermout misschien al snel aan een ontbijt met havermoutpap. Maar er zijn zoveel andere opties. Bijvoorbeeld havermoutpannenkoekjes! Wij eten het thuis, omdat mijn dochter altijd erg genoot van haar havermoutpap met banaan, maar plotseling van de een op de andere dag het weigerde nog langer te eten. Zelf ben ik ook geen groot liefhebber van ontbijt pap dus ik snapte dat wel. Ik kreeg de tip van iemand om eens havermoutpannenkoekjes te maken. Nu zijn er tal van recepten te vinden, maar deze hieronder is toch wel mijn favoriet.

Vooral in het weekend is het een leuke afwisseling. De dag langzaam opstarten en wat lekkers in de keuken klaarmaken. Daar wordt vooral mijn dochter erg blij van! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je vaak wel in huis hebt. Beleg de pannenkoekjes met vers fruit, zoals aardbeien, blauwe bessen of frambozen. Yoghurt erbij serveren en eventueel stroop of honing. Heerlijk!

Ingrediënten voor ongeveer acht pannenkoekjes:

  • 80 gram havermout
  • 150 ml Griekse yoghurt (of als je dat niet in huis hebt: gewone yoghurt)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • Halve theelepel baking soda
  • Halve theelepel kaneel
  • Olie of boter
  • Eventueel vers fruit

Aan de slag:

Maal de havermout tot meel. Dit kan je doen met een blender, staafmixer of koffiemolentje. Vervolgens doe je de yoghurt in een mengkom en doe je de havermeel hierbij in. Daarna breek je een ei en roer je deze door de havermeel met yoghurt.

Daarna pureer je de banaan, dat kan ook in de blender, maar je kunt hem ook gewoon prakken. Ook die meng je door je beslag. Als laatste voeg je de kaneel en de baking soda (bakpoeder) toe en mix je alles goed door elkaar. Het beslag moet dik worden en niet dun.

Doe boter of olie in een koekenpan en verwarm dit totdat de pan heet is. Met een lepel schep je een beetje beslag in de pan. Wanneer de bovenkant goed gestold is keer je de pannenkoek om. De andere kant hoef je niet zo lang meer te bakken. Check of beide kanten goed bruin zijn. Ben je klaar met bakken zet ze dan op tafel met eventueel vers fruit erbij en natuurlijk een schaaltje Griekse of gewone yoghurt!

Geniet ervan!