U heeft ongetwijfeld gehoord van Pensioenvoldoen.nl, het initiatief van Henk Krol en anderen om via de rechter achterstallige indexaties te claimen van de Nederlandse staat. In ons spreekuur worden we hierover regelmatig gebeld. Daarom gaan we op dit initiatief in.
Het sentiment achter de claim
Allereerst: het sentiment achter de claim is volkomen begrijpelijk. Het is nogal wat dat vrijwel alle pensioenen jaar in jaar uit steeds minder waard werden, terwijl het vermogen van de pensioenfondsen steeds groter werd. Dat komt doordat de Nederlandse overheid de pensioenfondsen enorm strenge rekenregels oplegt. Om te bekijken of er voldoende geld in de pot zit om alle pensioenen tot in de verre toekomst uit te betalen, moeten de fondsen rekenen met een ‘risicovrije’ rente. De daadwerkelijk behaalde, veel hogere, beleggingsresultaten zijn niet belangrijk. Het resultaat: pensioenfondsen met uitpuilende geldpakhuizen, gepensioneerden met een steeds legere portemonnee en werkenden met een steeds kariger pensioenopbouw.
‘In strijd met de regels’
Pensioenvoldoen.nl stelt te hebben ontdekt dat die strenge rekenregels in strijd zijn met Europese regels. Men wil nu voor de rechter afdwingen dat de Nederlandse staat de gemiste indexaties met terugwerkende kracht uitbetaalt. Naar schatting van Pensioenvoldoen.nl gaat het hierbij om zo’n 137 miljard euro.
Dit is al veel vaker geprobeerd, en algemeen wordt de poging van Pensioenvoldoen.nl als volstrekt kansloos ingeschat. De Europese regelgeving verbiedt namelijk geen strenge rekenregels. Het kort geding dat de stichting had aangespannen, ging dan ook verloren. Toch claimt Pensioenvoldoen.nl de verloren procedure als een overwinning. Ze gaat door met een bodemprocedure en roept iedereen op zich aan te sluiten. Meer dan 250.000 mensen zouden dat inmiddels hebben gedaan. De vraag is dan: kan dat kwaad?
Geen financiële verplichtingen
Op het eerste gezicht niet. Aanmelden brengt geen financiële verplichtingen met zich mee. De aanzienlijke kosten van Pensioenvoldoen.nl worden betaald door een commerciële investeringsmaatschappij. En het enige wat u hoeft door te geven, is uw naam en e-mailadres. Als u het hierbij laat, lijkt er niets aan de hand.
Met de billen bloot
Toch is het zaak om op te letten. Als u zich eenmaal heeft aangemeld, wordt u uitgenodigd om met uw DigiD al uw pensioengegevens te downloaden. Vervolgens wordt u verzocht de volgende informatie te mailen naar Pensioenvoldoen.nl: uw naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum, de hoogte van uw AOW, de namen van uw pensioenfondsen en klantnummers en de hoogte van uw pensioen. Let op: u hoeft dit niet te doen. Maar doet u het wel, dan bent u volgens de overeenkomst met Pensioenvoldoen.nl verplicht om de informatie actueel te houden. Pensioenvoldoen.nl weet vanaf dat moment ongeveer zo veel van u als de Belastingdienst.
Toch maar niet…
Pensioenvoldoen.nl en de achterliggende investeringsmaatschappij hebben deze gegevens niet nodig voor de aangekondigde bodemprocedure. Dat hier toch op grote schaal naar gevraagd wordt, is voor ons reden om niet mee te doen. Wat we wel gewoon blijven doen: pensioenproblemen aanpakken op zo’n manier dat er daadwerkelijk extra geld terechtkomt op de bankrekeningen van vele gepensioneerden.
Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.
(Foto: ANP. Op de foto de gepensioneerde John Bakker uit Leeuwarden, samen met zijn advocaat Jos Wouters (R) en Henk Krol in de rechtbank voorafgaand aan het kort geding op 7 juni 2023.)