Russische ouderen zijn boos. En niet zo’n beetje. Op de openingsdag van het WK-voetbal kondigde de Russische regering een drastische verhoging van de pensioenleeftijd aan. Volgens de plannen van Poetin moeten de Russen vanaf 2019 langer doorwerken. Voor vrouwen van 55 nu naar 63 in 2034. Voor mannen van 60 naar 65 in 2028.
Nu denk je wellicht: dat valt toch wel mee. Maar wat je misschien niet weet, is dat veel Russen die leeftijd helemaal niet halen. In ongeveer de helft van alle Russische regio’s worden mannen niet eens 65 jaar oud. Dit komt door de leefomstandigheden die zwaar zijn, de gezondheidszorg die niet optimaal is en overmatig drankgebruik. Theoretisch gezien heb je dus niet lang de tijd om te genieten van je pensioen. Daarbij komt ook nog eens dat veel gepensioneerden nog baantjes hebben om überhaupt rond te komen.
Meest gehate maatregel ooit
Het is voor het eerst in tachtig jaar dat de regering de pensioenleeftijd gaat verhogen. Het is ook meteen de meest gehate maatregel die president Poetin wil doorvoeren. In heel Rusland zijn protesten uitgebroken. In Moskou gingen duizenden mensen de straat op, maar zelfs in plaatsen waar nooit geprotesteerd wordt laat men van zich horen. Volgens een peiling is negentig procent tegen het nieuwe pensioenplan. Mensen zijn bang dat ze het pensioen niet gaan halen en mocht dat wel zo zijn dat ze dan straatarm zijn. Het pensioengeld is namelijk niet veel, zo’n 180 euro per maand.
Pensioen is heilige koe
Gisteren, 21 augustus, werd in Rusland een hoorzitting gehouden over de voorstellen. Het Russische parlement is akkoord met de verhoging, maar de uitslag van de stemming was wel opvallend. Uiteraard was de Poetin-partij Verenigd Rusland voor en die heeft meteen een meerderheid in het parlement. Alle andere partijen waren tegen. Opmerkelijk, want normaal volgen ze gewoon. Het pensioen is voor Rusland namelijk iets waar je niet aankomt. Het stamt nog uit de Sovjettijd. Poetin zorgde in zijn eerste jaar als president ervoor dat pensioenen op tijd uit werden betaald. Wat daarvoor weleens een probleem was. Hierdoor stemden veel van de ruim 40 miljoen gepensioneerden wederom op Poetin.
Extra overheidsfondsen zijn leeg
De pensioenen worden in Rusland rechtstreeks vanuit de Russische schatkist betaald. Pensioenfondsen zijn er bijna niet. De extra overheidsfondsen die er eigenlijk zijn voor als het land economische zware tijden doormaakt, zijn bijna leeg. Zo goed vergaat het Rusland de afgelopen perioden namelijk niet. Het probleem zit vooral in het feit dat ook Rusland vergrijst. Er zijn minder mensen die de pensioenen voor de ouderen kunnen betalen. Daarbij is het ook nog eens zo dat de jongeren bijna geen werk kunnen vinden.
Noodzakelijk kwaad?
Vandaar dat de regering vindt dat het noodzakelijk is om de pensioenleeftijden aan te pakken. Zij komen met kreten zoals: als er nu niks gebeurt is er straks voor niemand een pensioen. Poetin zelf zwijgt. Het is een zaak van de regering, zegt hij. Degenen die tegen de pensioenleeftijd aan zitten worden het meest getroffen, juist de mensen die veel op Poetin stemmen. Wie weet trekt hij straks toch aan de bel en gaat het hele plan niet door. Dan stijgt zijn populariteit tot ongekende hoogte, maar zit de regering met een probleem.