De ministers uit het huidige kabinet kennen we, mede door de coronacrisis, vrij goed. De Jonge, Grapperhaus, Kaag, Hoekstra, Wiebes; ze zijn regelmatig in het nieuws. Onze staatssecretarissen zijn vaak wat minder bekend, al zul je de afgetreden Menno Snel vast kennen vanwege de toeslagenaffaire en Mona Keijzer is te gast in menig talkshow. Maar hun collega’s bewegen zich voornamelijk in de luwte. Zoals staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis. Een bevlogen politicus die in zijn leven het nodige verdriet te verwerken kreeg.
Blokhuis (1963) zit sinds 2017 namens de ChristenUnie in het kabinet. Daarvoor was hij zo’n tien jaar wethouder in de gemeente Apeldoorn. Paul werd geboren in Zuidhorn, waar zijn vader predikant was. Hij groeide op met zijn tweelingbroer Fred en oudere broer Leo. Die laatste is popjournalist en je kent hem waarschijnlijk wel van de Top 2000 á Go-Go. Fred is net als zijn vader predikant. Het was volgens Paul een “vrolijk gereformeerd” gezin. Zijn vader kon goed verhalen vertellen en alle broers hebben die gave van hem meegekregen.
Staatssecretaris Paul Blokhuis
Paul Blokhuis werd op 26 oktober 2017 benoemd tot staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het derde kabinet Rutte. Op de site van de Rijksoverheid valt te lezen waar Blokhuis als staatssecretaris voor staat:
‘Ik vind het belangrijk dat we in onze samenleving omzien naar elkaar. Juist naar mensen die het moeilijk hebben en er zelf niet uitkomen. Omdat zij bijvoorbeeld te maken hebben met psychische problemen, geen thuis hebben of geen dak boven hun hoofd. Hen moeten we helpen, zodat zij kunnen blijven meedoen en zich thuis voelen in onze samenleving. Meedoen is ook belangrijk voor mensen met een slechte fysieke gezondheid. We weten steeds beter dat leefstijl daarin een bepalende rol speelt. Daarom wil ik het makkelijker maken voor mensen om gezond te kiezen. Zo kunnen zij langer gezond blijven en langer van het leven genieten.’
Hoewel zijn partij, de ChristenUnie, geen voorstander is van het homohuwelijk, zei Paul Blokhuis in een uitzending van NPO Radio 1 dat mensen die verliefd zijn en houden van iemand van hetzelfde geslacht, aan hem een goede bondgenoot hebben. Hij gunt ze alle geluk en zou binnen de partij het gesprek over het homohuwelijk graag willen aangaan. Een opvallende uitspraak.
Paul Blokhuis en Charlotte Bouwman
Blokhuis heeft geen makkelijke portefeuille, met daarin onder andere maatschappelijke opvang en beschermd wonen, gezondheidsbevordering en de (jeugd)geestelijke gezondheidszorg.
Begin 2020 kreeg Blokhuis in de hal van het ministerie te maken met een protest van Charlotte Bouwman. Ze zat daar met haar hond en wilde pas weggaan als er een oplossing werd gevonden voor de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Charlotte, die forse psychische problemen heeft en suïcidaal is, stond al jaren op de wachtlijst. Ze had een duidelijke oproep voor Blokhuis: “Ik heb u de afgelopen weken leren kennen als een oprecht mens. U bedoelt het daadwerkelijk goed, maar het moet radicaal anders. En daarom kan ik u maar één ding vragen: beste staatssecretaris, grijp in!” Blokhuis beloofde vervolgens in te zullen grijpen als GGZ-instellingen en zorgverzekeraars de wachtlijsten voor mensen met complexe zorgen niet aanpakten. Een belofte die hij volgens Charlotte niet waarmaakte. In augustus vorig jaar bedacht ze een nieuwe actie: ze deed een officiële melding om de staatssecretaris op te laten nemen vanwege psychische problemen. In deze video is het telefoongesprek te horen waarin Charlotte Blokhuis aangeeft. Ze zegt dat ze hem aanmeldt omdat ‘hij steeds meer in de war begint te raken’ en ‘met ongeloofwaardige ideeën en plannen komt om de wereld beter te maken’. Degene aan de andere kant van de lijn heeft niet door over wie de melding gaat en neemt het telefoontje enorm serieus.
Zware opgave voor Paul Blokhuis
Blokhuis heeft duidelijk geen gemakkelijke baan gekozen. Een van zijn speerpunten is het tegengaan van tabaksverslaving, obesitas en alcoholgebruik. Hij besloot dat in 2022 de rookruimtes in de zorg, het onderwijs en in de cultuur- en sportsector gesloten moeten zijn. In 2021 gebeurt dat al in (semi)overheids- en openbare gebouwen. Rutte 3 wil een rookvrije generatie realiseren in 2040, met als doel dat geen enkele jongere dan meer rookt.
Verder wil de staatssecretaris dat er minder suiker in frisdranken en snoep zit en dat er niet meer gestunt wordt met de prijzen van alcoholische dranken. Hij zei daarover. “Ik ga aanbiedingen op alcohol als ‘1 halen 2 betalen’ verbieden. Dat doe ik ook voor mezelf. Want ik haalde soms wel drie van die aanbiedingen. Maar je moet doen wat je zegt. Dus sinds ik de strijd voer om bewuster om te gaan met alcoholgebruik tap ik zelf ook minder. Het is nu zo georganiseerd in Nederland dat een halve liter bier goedkoper is dan een halve liter Spa blauw. Dan moet je er niet gek van opkijken dat er overmatig alcoholgebruik plaatsvindt.”
In 2019 bracht Paul Blokhuis het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren uit. Doel is dat alle ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) worden geholpen naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis.
Paul Blokhuis en Groot verdriet
Hoewel ze steeds meer persoonlijke dingen delen, mede doordat we in het social media tijdperk leven, blijven politici altijd een beetje afstandelijk voelen. Toch zijn het natuurlijk gewone mensen, die net als ieder ander te maken krijgen met verdriet. Paul Blokhuis is getrouwd en vader van vier dochters. Hem overkwam wat je geen enkele ouder toewenst: hij verloor begin 2018 zijn jongste dochter Julia. Julia was nog maar 18 jaar oud. Ze werd opgenomen met ernstige uitvalverschijnselen en overleed binnen een paar dagen aan een auto-immuun ziekte. Blokhuis vertelde daar in een interview het volgende over: “We bleven tot het laatst hopen en bidden. Psalm 91, God is mijn toevlucht. Echt wel een waardevol samenzijn met het gezin. Maar we zagen haar gewoon wegglijden en dat was echt verschrikkelijk. Een ontzettend lief meisje, een heel mooi meisje. God had een ander plan of heeft in ieder geval niet voorkomen dat ze is overleden. Bij diezelfde God zoek ik naar troost.” Zijn gebed werd niet verhoord en hij moest afscheid nemen van zijn geliefde dochter. Toch heeft zijn geloof daar naar eigen zeggen niet onder geleden, ondanks het enorme verdriet. Daarover is hij in interviews enorm open. Hij vertelde dat hij wel eens naar zijn werk is gegaan, een foto van Julia op zijn telefoon zag en dacht: de papa wint het nu van de staatssecretaris, wegwezen hier.
Oom Leo Blokhuis plaatste na het overlijden van zijn nichtje als eerbetoon het nummer Julia van The Beatles op Twitter.