Paniek om personeelstekort in de zorg

Veel ziekteverzuim en veel mensen die overstappen naar andere werkgevers. Zorginstellingen raken er inmiddels behoorlijk van in paniek. Hoe moet dit verder?

Er is zowel veel verloop als verzuim in de zorg. Het personeelstekort wordt er alleen maar groter door. De vraag is hoe zorginstellingen hun personeel wel kunnen vasthouden. 

Het lijkt wel op een markt waar personeel kan worden (weg-)gekocht. Een groot aantal mensen dat werkzaam is in de zorg stapt over naar of een andere werkgever in de zorgsector of stapt er helemaal uit en kiest voor een andere branche. Het personeelsverloop ligt maar liefst op 13 procent. 

Kantoorpersoneel

Afgelopen zomer werd al melding gedaan van het feit dat veel bedrijven in de zorg de roosters niet op orde konden krijgen. Kantoorpersoneel sprong zelfs bij om bijvoorbeeld groepen te begeleiden. Inmiddels is het in de zorg echt een probleem om voldoende personeel te hebben en vooral vast te houden. Krachten worden weggekaapt met hogere salarissen of betere werktijden. Er wordt gelokt met het uitbetalen van vakantiedagen of extra vakantiedagen inkopen. 

Voldoening

Directeur Jan van Wirdum, werkzaam in de Jeugdzorg, vertelt aan de NOS dat werken met kleinere groepen van groot belang is om het werk leuk te houden. “Door het tekort aan mensen moet je nu weleens met groter groepen werken. Dan is het alweer moeilijker om iets te bereiken. Schaalverkleining is echt nodig om het werk aantrekkelijker te maken,” zo vertelt hij. Volgens hem is dat vooral belangrijk omdat je als werknemer ook voldoening uit je werk wilt halen, en dat is momenteel ver te zoeken als de groepen alsmaar groter worden. Met als gevolg dat steeds meer mensen afhaken. 

Paniek

Naast dat mensen voor een andere baan kiezen, is ook het ziekteverzuim groot, zo meldt onderzoeksbureau EY. Het ziekteverzuim, het hoogste in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en ggz, ligt op 6 procent. Zorginstellingen die te kampen hebben met personeel dat naar een andere werkgever stapt en ook nog eens veel zieken hebben, raken er inmiddels behoorlijk van in paniek. 

Bron: NOS