Overleden in 2019

Als het einde van een jaar in zicht is, begint het terugblikken. Voor de een was 2019 een topjaar, een ander kan niet wachten tot het voorbij is en er nieuwe kansen komen. We kijken terug en zetten een aantal bekende mensen die ons ontvielen op een rij. 

December is voor velen een maand van weemoed en nostalgie. Juist tijdens die gezellige feestdagen mis je een naaste die overleden is nog eens extra. Niet alleen in onze eigen omgeving verliezen we dierbaren, maar er overlijden ieder jaar ook bekende mensen. Zangers, politici, acteurs die op welke manier dan ook van betekenis zijn geweest voor ons land, voor de wereld of voor ons persoonlijk en waar we oprecht verdrietig over zijn. Het afgelopen jaar hebben we bij 50 plus aandacht besteed aan het overlijden van een aantal grote namen. We geven hier, als eerbetoon, een overzicht van de namen en informatie over hun carrière.

Januari

Paulien van Deutekom (37) was een Nederlandse schaatsster. Ze overleed veel te vroeg aan kanker en liet een man en dochtertje van 1 jaar achter.

Jurrie Koolhof (59), Nederlandse voetballer en trainer. Zijn grootste successen vierde de aanvaller met PSV, waarmee hij twee keer landskampioen werd.

Johnny Lion (echte naam John van Leeuwarden) (77) scoorde zijn grootste hit met ‘Sophietje , zij dronk ranja met een rietje’. Hij werd door dat nummer het idool van vele meisjes en voor zijn huis stonden dan ook vaak tientallen fans te wachten.

Februari

Hans Eijsvogel (91), sportjournalist en commentator. Hij werkte voor onder meer Langs de Lijn en Studio Sport. Zijn karakteristieke stem pikte je er meteen uit. Eijsvogel deed vooral verslag van paardensport.

Karl Lagerfeld (85), Duits modeontwerper, overleed op 19 februari. Hij was de hoofdontwerper van het modehuis Chanel en was te herkennen aan een vaste look: zwart pak, wit overhemd, donkere zonnebril en paardenstaart.

Katherine Helmond (89), Amerikaans actrice, die onder andere Mona speelde in de populaire serie Who’s the Boss.

Maart

Luke Perry (52), was een Amerikaanse acteur die je zou kunnen kennen van Beverly Hills en Riverdale. Hij werd getroffen door een beroerte en overleefde dat helaas niet.

Gaston van Erven (75), Nederlandse acteur. Van Erven was te zien in de tv-hit Medisch Centrum West als de sjoemelende ziekenhuisbaas Walter de Bak. Begin jaren negentig speelde hij meneer Veenstra in Vrienden voor het Leven. Later had hij nog een rol in Onderweg naar Morgen.

Pieter Verhoeff (81), Nederlandse filmregisseur. Verhoeff werd bekend met films als Nynke, De Dream en De brief voor de koning. Zonder hem was er geen Jiskefet geweest. Hij stond samen met Koch, Prins en Romeyn aan de wieg van dat programma.

Jan Uitham (94), Nederlandse langeafstandsschaatser. Hij reed diverse keren de Elfstedentocht en zijn beste resultaat behaalde hij in Tocht der Tochten van 1963: Uitham werd tweede achter Reinier Paping.

Ken Kercheval (83), Amerikaanse acteur. Wie de serie Dallas trouw gevolgd heeft, kent deze acteur als Cliff Barnes, de aartsvijand van J.R. Ewing. Kercheval en Larry Hagman waren de enige leden van de cast die van het begin tot het einde in Dallas meespeelden.

Mei

Doris Day (97), Amerikaanse actrice en zangeres. Ze was in de jaren vijftig en zestig enorm populair, onder meer door de megahit Que Sera, Sera. In de periode 1968-1973 schitterde ze in The Doris Day Show, die ook in Nederland werd uitgezonden. De band Doe Maar had een nummer met de titel ‘Doris Day’.

Peer Mascini (78), Nederlandse acteur. “Nog zo gezegd, geen bommetje!”, woorden uit de Melkunie reclame die hem altijd achtervolgd hebben. Hij was echter een begenadigd acteur en speelde onder andere in de film Blind Date en kreeg daarvoor een Gouden Kalf.

Nikki Lauda (70), Oostenrijks Formule 1 coureur. Lauda werd twee keer wereldkampioen voor Ferrari en één keer voor McLaren. Tijdens de GP op de Nürburgring in 1976 verbrandde hij bijna levend en ademde veel giftige rook in. Zes weken later zat hij alweer achter het stuur, maar de rest van zijn leven hield hij last van een zwakke gezondheid.

Martine Bijl (71), Nederlandse zangeres en actrice. Martine Bijl was een veelzijdige vrouw. Ze zong, presenteerde, acteerde, maakte prachtige vertalingen van musicals als de Lion King en Mary Poppins en maakte met haar droge humor een enorm succes van de commercials van Hak. In 2015 werd ze getroffen door de hersenbloeding. Martine moest lang revalideren en kreeg in die periode ook te maken met een depressie. Ze schreef er in 2018 een boek over, getiteld ‘Rinkeldekink’. Een terugkeer naar het programma ‘Heel Holland bakt’ zat er niet in en ze overleed op 30 mei van dit jaar.

Juni

Barry Hughes (81), Welsh voetballer, voetbaltrainer. Hughes werd vooral bekend als trainer en was de ontdekker van Ruud Gullit, die hij op zestienjarige leeftijd naar HFC Haarlem haalde. De markante persoonlijkheid zorgde voor veel hilarische momenten. Zo blies bij langs de lijn treiterend met een rolfluitje naar AZ-coach Georg Kessler, had hij een hit met het carnavalsnummer Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt en presenteerde hij de Barry Hughes-quiz. Hij was getrouwd met presentatrice Elles Berger.

Loek Kessels (87), Nederlandse schrijfster en journaliste, beter bekend als Lieve Mona. Lezers van Story deelden 25 jaar lief en leed met haar. Loek ontving in totaal zo’n 300.000 brieven, over allerlei onderwerpen. Ze schreef verder ook misdaadromans, verhalen, enkele romans en kinderboeken en was tekstschrijver.

Juli

Rutger Hauer (75), Nederlandse acteur. Meer dan honderd filmtitels heeft hij op zijn naam staan, waarvan de meeste films niet in het Nederlands. Rutger Hauer is daarmee de succesvolste Nederlandse acteur in het buitenland. Hij won onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. In de periode rondom zijn overlijden werd de luisterlijn veel vaker gebeld dan normaal. Zijn dood maakte grote indruk op vooral ouderen.

Augustus

Prinses Christina (72), Nederlands prinses. De jongste zus van prinses Beatrix leed al enige jaren aan botkanker. We schreven een artikel over haar na haar overlijden.

September

Fernando Ricksen (43), Nederlands voetballer. Veel mensen kennen het verhaal van deze voetballer, die in 2013 in DWDD bekend maakte dat hij leed aan ALS. Hij was daar ter promotie van zijn biografie Vechtlust en kwam moeilijk uit zijn woorden. Riksen overleed in Schotland op 43-jarige leeftijd.

Jacques Chirac (86), Franse politicus. Chirac was twaalf jaar president van Frankrijk en daarvoor burgemeester van Parijs. Een bekende staatsman, maar niet helemaal onomstreden. In 2011 kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd vanwege fraude die hij pleegde in zijn tijd als burgemeester van Parijs.

Oktober

Kees Driehuis (67), Nederlandse televisiepresentator. Driehuis presenteerde jarenlang het populaire programma Per Seconde Wijzer en stopte daar begin 2018 mee. Kort daarna werd hij ziek. Ongeneeslijk, naar later bleek. Na zijn overlijden schreven we dit artikel.

December

Jules Deelder (75), Nederlandse dichter. Deelder was elf jaar oud toen hij zijn eerste gedicht schreef met de titel ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Later vertelde hij dat ze toen thuis nog dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar dat bleek niet het geval. Over zijn turbulente leven zei hij ooit: “Volgens het boekje kun je misschien niet leven zoals ik, maar ik ben al veel ouder dan mijn vader ooit geworden is. Hij werd 58 en ik heb hem nooit anders gekend dan met pijn in zijn sodemieter. Ik heb nog nooit wat gehad, heb niet eens een huisarts”.  De nachtburgemeester stierf na een kort ziekbed.

Fred Emmer (85), Nederlandse nieuwslezer. Emmer stond bekend om zijn rustige uitstraling. Hij versprak zich zelden, wat bijzonder was in een tijd dat er nog niet met autocue werd gewerkt en de nieuwslezer de berichten nog van papier moest oplezen. Tussen 1962 en 1965 werkte hij bij het NTS-journaal, maakte daarna een uitstapje in de reclame-business en kwam in 1971 terug als vaste nieuwslezer bij de inmiddels opgerichte NOS. Een van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen die Fred Emmer aan de Nederlandse tv-kijkers meedeelde was de moordaanslag op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top