Over de zin en onzin van een bucketlist

BLOG- Op zoek naar informatie voor een artikel stuitte ik toevallig op een stukje tekst op een website over begrafenisverzekeringen. Het gaat over het maken van een bucketlist en er staat: “Bij een bucketlist maak je een lijst met dingen die je gedaan wilt hebben voordat je sterft. Dit kan een leuke manier zijn om echt nog wat van het leven te maken. “

Dat vond ik nogal wat. Je hebt dus een bucketlist nodig om er nog iets van te maken. Alsof je altijd maar een beetje in de marge gerommeld hebt, dingen hebt gedaan van weinig betekenis. En dan is daar ineens een lijstje en dan wordt het toch nog wat. Weet je hoe ze een bucketlist op de betreffende site ook noemen? Een loodjeslijst. Er staat niet bij waarom het zo heet, maar ik heb een vermoeden. Het is een overzicht van dingen die je echt nog moet doen voordat je het loodje legt.

Ik ga eens googelen naar andere synoniemen en kom er achter dat bucketlist ‘mogelijk onnodig Engels is’ en dat ‘laatste verlanglijstje’ een ander goed synoniem is. Ok, dus je mag voor de laatste keer een lijstje maken, bij voorkeur in het Nederlands, alsof je jarig bent. En daarna moet het echt afgelopen zijn. Ik ben ervoor om zoveel mogelijk in onze eigen taal te communiceren, maar als ik moet kiezen tussen loodjeslijst of bucketlist, dan kies ik toch voor het Engelse woord. Anders is de lol er bij mij eigenlijk meteen wel af (al betekent kick the bucket overlijden, maar al als je dat niet weet is het gewoon een emmerlijst).

Wat een bucketlist precies te maken heeft met een begrafenisverzekering wordt me niet helemaal duidelijk. Sterker nog, als je alles op je lijstje nog moet doen, inclusief dingen als een tripje naar de maan, dan mag je hopen dat je die begrafenisverzekering goed voor elkaar hebt. Want anders is het geld zeker op. De schrijver van het stuk is echter de beroerdste niet en merkt op dat je niet verplicht bent om een bucketlist te maken. Hij of zij eindigt met de geruststellende woorden ‘Lijkt een bucketlist je wat, dan kun je het altijd eens proberen. Ook als het je dan achteraf toch niet bevalt, kun je er altijd weer mee stoppen. Maar wie weet inspireert en motiveert het je wel om eindelijk eens de dingen te doen die je altijd al wilde doen!’ Dus je mag het gewoon proberen en is het niks, dan verscheur je het briefje gewoon. Dan ga je alleen nooit de dingen doen die je altijd al wilde doen.

Om de lezer een beetje te helpen staan er een paar voorbeelden in de tekst van dingen die je op je bucketlist zou kunnen zetten. Een nieuwe taal leren, een reis maken, van baan veranderen. Dat is allemaal nog wel te doen. Maar wat te denken van ‘de liefde van je leven vinden’? Dat zou wel wat zijn. Je schrijft het op je loodjeslijstje en voilá, daar staat je prins op het witte paard. Ik wist niet dat het zo werkte, maar onder het kopje Hoe zorg je dat je je doelen echt haalt? Staat dat je er een datum bij kunt plaatsen om ervoor te zorgen dat je je doelen echt bereikt. Het is dat ik de liefde van mijn leven al heb gevonden, maar anders zou dit echt dé manier voor mij zijn. Dan zou ik op mijn laatste verlanglijstje zetten: 15 augustus 2019 – de liefde van mijn leven vinden. Super overzichtelijk en makkelijk.

Voor wie denkt dat een bucketlist alleen maar voor de lol is: niets is minder waar. Er zit een groter doel achter, namelijk om ervoor te zorgen dat je meer inzicht krijgt in waar nog groei en verbetering mogelijk is. Het is zeker niet alleen bedoeld voor zieke mensen, maar ook voor gezonde mensen. ‘Zo kan de sleur bijvoorbeeld worden doorbroken’.

Je kunt de lijst online maken, er schijnen verschillende websites voor te zijn. Maar, zegt de schrijver, je kunt een bucketlist natuurlijk ook op papier maken en deze ergens ophangen waar je het regelmatig ziet. En je mag er ook gerust tekeningen bij maken zodat je er trots op kunt zijn. Maar het hoeft natuurlijk niet. Waarvan acte.

Ik zal het maar gewoon zeggen: ik heb geen bucketlist. Ook geen loodjeslijst trouwens. Terwijl ik toch wel fan ben van lijstjes, gewoon omdat ik anders dingen vergeet. Maar de dingen die belangrijk in het leven zijn of die ik echt nog wil doen voordat ik het loodje leg, die onthoud ik wel. Daar heb ik geen laatste verlanglijstje voor nodig. En als ik ze wel vergeet, dan waren ze gewoon niet belangrijk.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top