De afdeling spoedeisende hulp kan bij menig ziekenhuis de drukte niet aan. Ouderen die nergens anders terechtkunnen door veranderingen in de zorg, komen in groten getale. Ziekenhuizen luiden de noodklok in een brandbrief en het CDA eist actie van de minister.
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil dat minister Schippers (Volksgezondheid) met een noodplan komt om te voorkomen dat ouderen tussen wal en schip vallen. „Ik vind dat de minister dit te veel op haar beloop laat. Ze kan niet langer op haar handen zitten.”
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakt in een brandbrief aan de Tweede Kamer duidelijk dat het water aan de lippen staat. „De situatie is soms zo nijpend, dat ziekenhuizen in incidentele gevallen gedwongen worden om tijdelijk de spoedeisende hulp te sluiten.”
Ouderen die steeds langer thuis wonen, kunnen vrijwel nergens anders terecht als ze er eens iets aan de hand is. Na een val of een ziekte bijvoorbeeld duurt de nodige opvang relatief lang, de ouderen kunnen dan even niet voor zichzelf zorgen. Een tijdelijke opvang in een soort verpleeghuis, zou uitkomst bieden, maar ziekenhuizen zien dat dit soort ’eerstelijns opvang’ ook lang niet altijd beschikbaar is. De ouderen bezetten daarom nu dure ziekenhuisbedden.
Actiz, brancheorganisatie voor zorgondernemers, trok daarom eerder al aan de bel. De organisatie ziet dat de ouderen tussen wal en schip dreigen te vallen nu uit eigen onderzoek blijkt dat onderwijl 40 procent van de zorgorganisaties met een eerstelijnsverblijf een cliëntenstop heeft of overweegt.
Volgens Bruins Slot moet de minister zo snel mogelijk met zorgorganisaties en verzekeraars om de tafel om een noodplan per regio te maken. Ze benadrukt dat ouderen recht hebben op zorg en dat als er patiëntenstops dreigen wegens geldgebrek, verzekeraars gedwongen moeten worden de knip te trekken. „Als die te krap hebben ingekocht, moeten zij meer geld beschikbaar stellen.”
Bron:Telegraaf.nl