Ouderen langer zelfstandig dankzij Nynke Helpt

Nynke van der Meer startte voor zichzelf om ouderen op een persoonlijke manier te kunnen ondersteunen. Haar verhaal.

Het was drie jaar geleden een spannende stap om voor haarzelf te beginnen, maar Nynke van der Meer (42) heeft helemaal haar draai gevonden als ondersteuner en begeleider van oudere mensen die met haar hulp hun zelfstandigheid zo lang mogelijk kunnen behouden. ‘Nynke Helpt’. 

“Ik ben jarenlang thuis geweest voor de kinderen. Een heel fijne periode, maar als je daarna terug in het arbeidsproces wilt, valt dat niet mee,” vertelt Nynke. Toch wilde graag weer aan de slag en als gediplomeerd Sociaal Pedagogisch Werker kreeg ze een eerste mogelijkheid bij kennissen die een zorgboerderij runden. 

Bewoners begeleiden

“De eigenaresse had ondersteuning nodig en ik bood twee ochtenden in de week hulp. Na een periode bleek ik op de boerderij ook bewoners te kunnen begeleiden. Ik ging met ze koken, wandelen en wat er zich maar voordeed. Ik vond het fijn om te doen.”

De doelgroep waar haar hart ligt: de ouderen

Toen er minder uren beschikbaar kwamen dan Nynke voor ogen had, ging ze op zoek naar ander werk en koos bewust voor de doelgroep waar haar hart ligt, de ouderen. En ze begon voor zichzelf. “Ik had nieuwe ervaringen opgedaan op de zorgboerderij en wist nu wat ik echt wilde. Ik zocht contact met de gemeente en zo kwam ik terecht op de lijst voor zorgaanbieders voor mensen die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) om ondersteuning en begeleiding vragen.”

Mijn kracht zit in het persoonlijke 

“Ik had op een gegeven moment zoveel werk dat er een ZZP’er meeliep en ik ook nog iemand achter de hand had. Er is veel behoefte aan hulp. Zeker als het gaat om huishoudelijke hulp en administratieve begeleiding. Mijn kracht zit in het persoonlijke. Ik kom niet namens een grote organisatie. Als je mij wilt bereiken, ben ik er en hoef je niet te bellen naar een organisatie en uit te zoeken wie je hebben moet. Bovendien zie je niet wekelijks een ander gezicht. Als je mij inschakelt, ben je verzekerd van persoonlijk contact en oprechte aandacht.”

Als ik er niet zou zijn, zou deze mevrouw maar thuis in haar stoel zitten

Daar hebben we meteen een belangrijk punt te pakken, want naast praktische hulp is het sociale aspect ook heel belangrijk voor oudere mensen. “Ik ondersteunde lange tijd een mevrouw van tachtig jaar die geen kinderen had. Ze is slecht ter been, kwam zelf nergens meer en mantelzorg was vrijwel uitgesloten. Ze benaderde mij om drie keer per week huishoudelijke of administratieve klusjes te doen. Maar ook gingen we vaak wandelen en ergens koffie drinken. Als ik er niet zou zijn, zou deze mevrouw maar thuis in de stoel zitten.”

Langer zelfstandig blijven wonen

Soms moeten mensen even over de streep getrokken worden. “Ouderen kunnen best eigenwijs zijn en menen dat ze hulp niet nodig hebben. Dan word ik door de kinderen benaderd of ik niet een keer een voorzetje wil geven. Dan kom ik de tuin maaien of de ramen zemen en ervaren ze niet alleen dat het heerlijk is dat dat is gedaan, maar ook het praatje en een kopje koffie samen doet ze opfleuren. Dan zijn ze overtuigd van het feit dat deze hulp fijn is en dat ze daardoor juist langer zelfstandig kunnen blijven wonen,” aldus Nynke. 

Meer weten? Nynke Helpt