‘Oplossing werkloosheid 50-plusser: lager loon’

Om werkloze 50-plussers aan het werk te helpen, zouden ze een deel van hun salaris moeten inleveren. Ouderen zijn duur voor werkgevers, terwijl ze vaak best met wat minder uit kunnen, zeggen topman Rob Zandbergen en oprichter Alex Mulder van uitzendorganisatie USG People.

Dat stellen de twee vanochtend in de Telegraaf. Een beetje salaris inleveren moet kunnen, vinden ze, “zeker als je een groot deel van je hypotheek hebt afgelost en de kinderen al het huis uit zijn.”

In het eerste kwartaal van dit jaar waren 240.000 mensen tussen 45 en 65 werkloos, ruim een derde van de werklozen in Nederland.

‘Lonen moeten juist omhoog’
Het plan staat haaks op de oproep van PvdA vorige week. De partij wil juist dat de lonen verhoogd worden, nu de economie aantrekt. De salarissen van politie en ambtenaren zijn al verhoogd, maar bedrijven blijven achter, stelde PvdA-kamerlid Henk Nijboer.

Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, hield eerder een soortgelijk pleidooi. Bedrijven met veel spaargeld zouden er goed aan doen om dat overschot te laten doorstromen in hogere lonen, zei hij.

Imagoprobleem ouderen
CNV vakcentrale maakt zich boos over het plan van USG. Voorzitter Maurice Limmen: “We moeten ophouden in Nederland met zeggen dat het grote inleveren door werknemers moet beginnen.”

Volgens Limmen ligt het probleem helemaal niet bij ’te dure’ werknemers op leeftijd, maar hebben oudere werknemers een imagoprobleem. “Het beeld bestaat dat als je vijftig bent, je je werk niet goed kunt doen. Dat is niet juist, vijftigplussers wijken niet af in productiviteit of ziekteverzuim ten opzichte van jongeren.”

Begeleidende maatregelen
De vakbond vindt het belangrijk dat ‘de poet op een eerlijke manier wordt verdeeld’. “We hebben met z’n allen afgesproken dat mensen langer doorwerken, omdat dat nodig is. Maar dat moet wel kúnnen”, zegt Limmen. “De politiek laat het daarin afweten, er moet meer gedaan worden aan begeleidende maatregelen om oudere werknemers makkelijker aan het werk te houden. We moeten niet praten vanuit verdienmodellen, maar vanuit het belang van werknemers en de maatschappij.”