Openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk? Vergeet het maar

Een rolstoelgebruiker in de provincie Utrecht is geweigerd in de bus. Dat is discriminatie, meent GroenLinks.

Het zal je maar gebeuren dat de bus je zo voorbij rijdt. Het overkwam een rolstoelgebruiker uit Utrecht. De plaatselijke politiek wil opheldering en meent dat niemand in het openbaar vervoer geweigerd mag worden.

Het verhaal is nog sterker: de bus reed niet alleen door toen hij bij de halte stond te wachten, hij zegt ook een aantal keren geweigerd te zijn in de bus. Onacceptabel vindt GroenLinks. “Het is onbestaanbaar dat een rolstoelgebruiker niet meegenomen wordt door bussen en dat deze zelfs doorrijden,” zegt statenlid van de betreffende provincie Huib van Essen. 

Melding van discriminatie

Het voorval kwam aan het licht toen expertisecentrum Artikel 1 Midden-Nederland een rolstoelgebruik in het gelijk stelde die door bussen van Syntus meerdere keren was geweigerd. Op verzoek van GroenLinks mag nu Gedeputeerde Staten hier een zegje over doen.

Artikel 1 Midden-Nederland is een Utrechts bureau waar mensen melding kunnen doen van discriminatie. Het bureau kan besluiten aangifte te doen bij de politie of andere stappen te ondernemen. Er wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd en of de busmaatschappij hier op is aangesproken.

Mensen met een beperking

In een brief stelt de fractie van GroenLinks deze week aan Gedeputeerde Staten de vraag: ‘herkent u het beeld dat de rolstoelgebruiker schetst… dat hij niet de enige is bij wie dit gebeurt? Zo ja, wat doet u er aan om te voorkomen dat rolstoelgebruikers worden geweigerd?’ Niemand mag in het openbaar vervoer geweigerd worden, meent GroenLinks. Ook mensen met een beperking niet. Openbaar is voor iedereen toegankelijk.