Op je zestigste nadenken over je pensioen? Dan ben je mooi te laat

Als we dertig zijn willen we er niet over nadenken, op ons veertigste daagt er wel iets, maar wie dan leeft, wie dan zorgt. En op ons vijftigste googlen we drie keer per jaar op ons pensioenoverzicht, maar laten het daar bij. En dan ineens zijn we zestig en denken: verhip, hoe zit het eigenlijk, heb ik na mijn pensioen nog wel wat te makken? 

Voor wie alsmaar uitstelt en zich het liefst niet druk maakt over zijn financiële toekomst, is het boek ‘Nooit meer slapend arm’ geschreven. Voor bijna iedereen dus eigenlijk. Eén van de schrijvers is Dirk Brounen, hoogleraar financieel management aan de Tilburgse universiteit. De andere schrijver is hoogleraar financiële economie Kees Koedijk. Hij is tevens als decaan van de TIAS Business School gespecialiseerd in de logica van onze pensioenen. 

Nooit meer slapend arm

Wat is pensioen nu eigenlijk?

Economen Brounen en Koedijk stellen als eerste aan de kaak wat pensioen nu eigenlijk is. ‘Het geheel van alle loonvervangende uitkeringen wanneer het loon wegvalt.’, melden zij in een filmpje op hun website. Daar zijn er we natuurlijk niet mee. Belangrijker is de vraag: wanneer is zo’n loonvervangende uitkering een goed pensioen? 

In de stress schieten

Volgens beide heren krioelt het momenteel van de slechte berichten, en dan is er nog de rentedaling. Waarna we de neiging hebben om, als we ons er dan eindelijk in verdiepen, in de stress te schieten. Niet doen, zeggen de heren. Het is volgens hen namelijk niet nodig mits je je eigen verantwoordelijkheid neemt en zelf gaat nadenken over een goed pensioen. 

Denk zelf na

Wat voor jou een goed pensioen is, is het geval wanneer je meer inkomen hebt dan uitgaven. Zo logisch stellen de heren dit. Dan zijn er twee dingen belangrijk: wat zijn je maandlasten en wat is je inkomen als je deze checkt op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daaruit volgen: wat heb je straks nodig om een beetje leuk te leven en wat staat er straks klaar. En vervolgens is het belangrijk daar zelf op te anticiperen. 

Tijdig ingrijpen

Als het dus goed uitpakt, kun je rustig je pensioen afwachten, maar het kan belangrijk zijn om je uitgaven aan te passen, kleiner te gaan wonen, je hypotheek af te betalen, je uitgavenpatroon dagelijks aan te passen, flink te gaan sparen en noem maar op. Eerder schreven we hier al een persoonlijke verhaal over. Zelf de regie in handen nemen en tijdig ingrijpen als een pensioen geen goed pensioen lijkt te worden, is belangrijk en dus moeten we er eerder, misschien wel veel eerder, mee bezig dan slechts pas op ons zestigste. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top