Knappe hoogtes voor Midden-Duitsland. Niets eens zo ver rijden is de Harz het mekka voor de motorrijder die zich verheugt op bochtenwerk. De Brocken rijst tot 1142 m maar daaromheen is het pas echt genieten op rustige wegen die almaar draaiend en kerend zich door de dennenweelde kronkelen. Je toert langs bruisende beekjes, kliffen met paardenstaarten van water en donkere bossen. De Harz heeft een hele lange traditie bij motorrijders. In de mijnbouwstadjes is het dan ook gegarandeerd ‘willkommen’ voor tweewielers. De inwoners weten motorrijders wel te onthalen.
Een motorwalhalla op maar een paar uur rijden
In de jaren zeventig waren het hoogtijdagen voor de Harz. Tegenwoordig is het berggebied tussen Hildesheim en Halle een beetje retro, behalve natuurlijk voor de biker. Die een heel arsenaal aan scherpe bochten en goed strak wegdek voor het stuur krijgt. Soms waan je je in de rust van Canada; grote delen zijn letterlijk onbewoond; nou ja, op een paar wolven en een enkele lynx na, dan. Een beetje een diehard flitst in een kort dagje naar dit middelgebergte. Tussen Utrecht en de Harz is dan ook niet meer dan 500 km. Een ideaal gebied om een lang weekend lekker motortours te doen. En laat je motor eens in de parkeerstand achter om op zo’n stoomtreintje te klimmen en dan met het smalspoor door het nationale natuurpark naar de Brockenberg te tuffen. Zelfs de trein kan niet anders dan bochten omhoog maken.
Ingericht op motortoerisme
Begin je motorweekend over de B242 en doe met vrienden een Motorradtreff in Torfhaus dat tot de gemeente Altenau behoort. Stippel hier je route uit en houd onderweg goed in de gaten wanneer je over de ribben van de Ruttelstreifen schiet. Messcherpe bocht in aantocht dus even gas terug. En kies onderweg natuurlijk vooral de motorminded hotelletjes zoals Fünf Linden in Wickerode met mooie plekjes voor de motor en een droogservice voor natte kleren. Net zo motorvriendelijk is Hotel-Pension Altes Forsthaus in Zorge. En op tientallen andere leuke plekken word je gewaardeerd als motorvriend.
Tour de Harz
Om zoveel mogelijk van de Harz te beleven zou je minstens één mooie rondrit moeten maken die je zowel door de westelijke hoge Harz laat toeren als ook door de oostelijke Harz die van bergen naar heuvels naar laagland afdaalt. Natuur volop rond de smalle wegen maar ook idioot mooie stops. De afstand van dit bijna-rondje is zo’n 250 km en kost qua rittijd zo’n 7 uur. De rit is via myrouteapp.com te downloaden en start in Osterode am Harz. Bij Goslar rijd je de bergen uit en heb je je finish. Onderweg moet je bij de volgende highlights bijna verplicht afstappen en je motor even koud laten worden:
Bergstadt Altenau
Bijzonder groot kruidenpark en nog een authentieke bierbrouwerij. Wil je hier meteen een nachtje slapen, ga dan in de avond naar de beroemde sauna.
Torfhaus
Een mengelmoes van skihutten, herbergen en geasfalteerde parkeerterreinen. In de Bavaria Alm is het goed brunchen.
Braunlage
Je komt hier in een mooie kleine stadskern, jarenlang op de grens van West-Duitsland met de DDR, nu toegerust op wintersporttoerisme. Ook een heerlijke plek om een tochtje uit te zetten voor de wandelbenen. Een van Duitslands mooiste wandelroutes doet Braunlage aan: de Hexenstieg. En daarna de motor weer op en nu door de voormalige DDR.
Stolberg
Bij dit plaatsje kun pas echt plaatjes schieten. Een van de allermooiste stadjes van de hele Harz, met rijen prachtig vakwerk. Voor 1990 onderdeel van de DDR. Tijdens dat bewind was het niet gewoon om oude huisjes op te knappen. Liever zetten ze er betonnen bouwwerken neer. Dat is Stolberg bespaard gebleven omdat de hoge Oost-Duitse bonzen hier vakantie mochten vieren. Laat ter plekke even een lekkere Bratwurst voor je uit het vet vissen.
Bodetal
Tussen Allrode en de Rappbodetallsperre (stuwdam) wordt het parcours behoorlijk kronkelend. Dit is ook het berggebied waar de rivier de Bode zich doorheen worstelt en zo een diepe groef in het landschap heeft geslepen; fascinerend kloofdal, een van de mooiste van Duitsland.
Wernigerode
Via Elbingerode toer je naar de rand van de Harz waar het pittoreske Wernigerode meer te bieden heeft dan een paleis op hoogte en een terrasje in de gezellige winkelstraten. Maar daarvoor moet je wel het industrieterrein op rijden. Vier grote hangars vormen hier samen een bijzonder Luftfahr Museum. Boordevol helikopters en vliegtuigen.
Mijnbouw
Via de noordrand van de Harz gaat het dan via Ilseburg naar Bad Harzburg om dan nog een keer een lekkere klim te doen via Schulenberg naar de mijnbouwhoofdstad van de Harz: Clausthal-Zellerfeld. Daar komen mensen uit de hele wereld op af en niet als toerist maar als student mijnbouwkunde. Je daalt daarna af naar Goslar en komt vlak langs de Rammelsberg langs, een van de grootste mijnbouwcentra van de hele Harz. Het is nu een werelderfgoed bestemming en erg interessant om hier eens onder de grond te gaan duiken. Goslar zelf is een droommooi stadje en verdient een eindstop met overnachting.