In de yoghurt, door een smoothie, gecombineerd met kwark of als garnering op een taartje. Blauwe bessen zijn populair. Op één en twee staan respectievelijk appels en peren, de blauwe bes staat op drie in de rij van meest geteelde fruitsoorten. En dat is nieuw.
Eigenlijk is dat helemaal niet zo bijzonder, want sla een populair receptenboek open of verdiep je in een gezondheidsprogramma en de blauwe bes komt verdacht vaak voorbij. Geen bakje kwark zonder blauwe bes.
Meer vraag naar zacht, klein fruit
Het is dus niet voor niets dat het eerste halfjaar van 2018 de omzet van de blauwe bes met acht procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Tussen 2013 en 2017 is de omzet ervan in de supermarkten zelfs met 250 procent toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Er is sowieso meer vraag naar zacht, klein fruit zoals blauwe bessen, rode bessen, bramen en frambozen. Het teeltoppervlak in open grond nam afgelopen jaar toe, maar er worden er ook steeds meer geïmporteerd. Met name uit Spanje en Portugal en Afrika.
Heus niet zo goedkoop
De blauwe bes is populair en dat zie je ook in supermarkten terugkomen in de aanbiedingen. Alhoewel een bakje blauwe bessen heus zo goedkoop niet is. De prijs is dan ook de afgelopen jaren niet veranderd, ondanks dat er veel meer van wordt verkocht.
Smoothie met blauwe bes
Blauwe bessen in huis? Doe ze eens, gecombineerd met ander fruit, op een pannenkoek. Of maak een smoothie van 200 gram spinazie, 1 avocado, 125 gram blauwe bessen en een glas amandelmelk. Alles in de blender en smullen maar.
Je kunt overigens deze warme dagen ook prima blauwe bessen verpakt uit de diepvries kopen. Zitten net zoveel vitaminen in. Doe ze bevroren door je smoothie, dan is dat direct lekker koel. Bijvoorbeeld gemengd met twee eetlepels havermout en een scheut yoghurt.