Ouder dan 75? Dan rijden heel veel mensen nog steeds auto. Gemiddeld 2700 kilometer per jaar.
Dat is ruim dertig procent meer dan tien jaar eerder, toen 325 van de duizend 75plussers een auto had. Nu zijn dat er 437 van de duizend. De auto blijft ook niet voor de deur staan, maar er wordt flink in gereden. Maar is het veilig genoeg?
Netjes en rustig rijden
Ouderen hebben natuurlijk flink veel rij-ervaring en kunnen daarmee dat wat minder gemakkelijk gaat door de leeftijd, enigszins compenseren. Bij slecht weer de weg op, wordt vaak vermeden en door netjes en rustig te rijden houden ze het flink lang vol.
Spookrijden
Toch blijken ze flink wat risico’s te lopen. Ouderen zijn met name kwetsbaar in complexe verkeerssituaties zoals op kruispunten, meent stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ook blijkt uit eerdere berichtgeving dat spookrijden onder 70plussers nogal eens voorkomt.
Verplichte keuring
Al eerder blijken er voorstanders te zijn voor meer controle op oudere automobilisten die nog actief aan het verkeer deelnemen. Er moeten zowel medische controles als testen in de praktijk worden uitgevoerd, aldus een verkeerspsycholoog. Sowieso worden mensen boven de 75 jaar verplicht gekeurd. Is alles in orde dan is het rijbewijs daarna weer vijf jaar geldig. De psycholoog is van mening dat verlenging van twee jaar meer dan genoeg is, omdat iemand op die leeftijd zowel fysiek als geestelijk snel minder kan worden. De test zou ook te theoretisch zijn.
Zonder zorgen achter het stuur
In het Gelderse Rozendaal stapt het grootste aantal ouderen nog heerlijk zonder zorgen achter het stuur, want daar hebben de meesten nog een auto, gevolgd door Blaricum, Mook en Middelaar in Limburg. Het laat zich raden dat op het vrijwel autoloze Vlieland de cijfers het laagst zijn, maar ook in steden als Rotterdam en Amsterdam is het autobezit onder ouderen laag.
Bron: RTL nieuws