Voor werknemers met een fysiek veeleisend beroep, zoals politieagenten, bouwvakkers en havenarbeiders, breken belangrijke tijden aan. De huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) loopt namelijk af in 2025 en het is nog niet duidelijk wat hiervoor in de plaats gaat komen. De val van het kabinet-Rutte IV komt voor deze groep werknemers dan ook ongelegen. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de toekomst van het vervroegd pensioen voor zware beroepen.
Hoe ziet de huidige RVU eruit?
De RVU is een regeling die het mogelijk maakt om vervroegd met pensioen te gaan voor werknemers met een fysiek veeleisend beroep. In tegenstelling tot de Vervroegde Uittreding (VUT) regeling uit de jaren 70, is er geen centraal landelijk beleid voor het vervroegd pensioen. De mogelijkheden verschillen per sector en worden bepaald door vakbonden en pensioenfondsen. Als een werknemer in aanmerking komt voor vervroegde uittreding, kan hij of zij maximaal 3 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen gaan. Er kunnen ook individuele afspraken gemaakt worden met de werkgever. Bij gebruik van de RVU-regeling ontvangt de werknemer gedeeltelijk doorbetaling van de werkgever tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. Het RVU-bedrag bedraagt meestal 1.200 euro netto per maand. Als dit bedrag te weinig is om van rond te komen, kan het aanvullend pensioen eerder ingaan. Tussen 2021 en 2025 geldt er een tijdelijke versoepeling van de RVU, waardoor werkgevers geen belasting hoeven te betalen over de RVU-bedragen.
Hoe gaat het verder na afloop van de RVU-regeling in 2025?
De huidige RVU-regeling is tijdelijk en loopt eind december 2025 af. In 2022 en 2023 is er hard gewerkt aan een nieuwe pensioenwet, waarbij ook aandacht is gevraagd voor de RVU en vervroegde uittreding bij zware beroepen. Vakbond CNV heeft gepleit voor een verhoging van het maandelijkse RVU-bedrag naar 1.600 euro om het vervroegd pensioen aantrekkelijker te maken. Het nieuwe pensioenstelsel is inmiddels definitief, maar er zijn nog geen beslissingen genomen over de RVU-regeling. Bovendien is het kabinet-Rutte IV in juli 2023 gevallen.
Dit kan problematisch worden, omdat de AOW-leeftijd stijgt vanwege de toenemende levensverwachting. Voor werknemers met een zwaar beroep is het vaak niet realistisch om even lang door te werken. Tot eind 2025 zijn de regels voor vervroegd pensioen bekend, maar het is de vraag of het haalbaar is om per 1 januari 2026 direct een vervangende regeling in te laten gaan. Na de verkiezingen in het najaar van 2023 volgt er nog een kabinetsformatie, waarbij de formatieduur van Rutte-IV (299 dagen) in gedachten wordt gehouden. De tijd begint dus te dringen.
Wat moet er nog gebeuren voor duidelijkheid over het vervroegd pensioen?
Een kabinetscrisis zorgt altijd voor onzekerheid over lopende zaken, waaronder de RVU-regeling. Het is nog maar de vraag wat de mogelijkheden voor vervroegde uittreding zullen zijn vanaf 2026. Er moet eerst een landelijk vroegpensioenbeleid worden vastgesteld voordat dit per sector geregeld kan worden. Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, hoopt dat er snel duidelijkheid komt. Hij benadrukt dat werknemers met zware beroepen, zoals havenarbeiders en mensen in de industrie die in ploegendienst werken, niet allemaal gezond hun pensioen halen. Het is volgens hem belangrijk dat er snel zicht komt op wat er voor deze groep werknemers in het verschiet ligt.