close
  • zondag 19 september
Wonen

Ontdek de mogelijkheden van hout in het interieur

Ontdek de mogelijkheden van hout in het interieur

De tijdloze en natuurlijke uitstraling van hout is een aanwinst in ieder interieur. Houten meubels en vloeren herleven niet voor niets continue als woontrend. Is jouw smaak modern, industrieel of landelijk? De veelzijdigheid van hout maakt het geschikt voor elke stijlvolle inrichting.

Hout is in vele varianten verkrijgbaar. Elk type hout heeft zijn eigen kenmerken. Ruw industrieel steigerhout brengt bijvoorbeeld een compleet andere sfeer in huis dan klassiek eikenhout. Hout leent zich ook erg goed om zelf te bewerken voor binnen- en buitenmeubilair. Je kunt gebruik maken van voorbehandelde houten planken of kiezen voor een plank van MDF die eenvoudig te bewerken is.

Houten werkblad

Hout is fantastisch als werkblad voor dagelijkse activiteiten. Een goed voorbeeld is het creëren van een bureau. In het afgelopen jaar zijn veel mensen genoodzaakt thuis te gaan werken. Echter beschikt niet iedereen over een thuiswerkplek. Een houten werkblad heeft in veel woningen zijn intrede gedaan als kantoorbureau.

Ook een keukenblad van hout is nog steeds populair. Hout is door het warme en subtiele karakter een geliefd materiaal. Als je kiest voor een houten keukenblad wees er dan wel bewust van dat het enig onderhoud behoeft. Om het houten werkblad in topconditie te houden is het belangrijk om het te oliën. Het blad wordt hierdoor waterafstotend en dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om in het hout te trekken. Daarnaast wordt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen ten sterkste afgeraden. Dit tast de beschermende laag op het hout aan. Omdat je een houten werkblad dagelijks gebruikt kan het zijn dat er op den duur toch beschadigingen of vlekken ontstaan. Het mooie aan hout is dat het bewerkbaar is. Door het werkblad op te schuren en te oliën is het weer als nieuw.

De veelzijdigheid van MDF

Bij een houthandel koop je meer dan hout van een bepaalde boomsoort. Een type hout dat veel wordt gebruikt dankzij de uiteenlopende mogelijkheden is MDF. Dit staat voor Medium Density Fibreboard. MDF wordt gemaakt van fijngemalen houtvezels die met kunstharslijm worden samengeperst. Het groot voordeel van MDF is dat het niet splintert. Het wordt verkocht in platen en is breed verkrijgbaar in gangbare MDF afmetingen. Er is ook MDF dat ontwikkeld is met speciale eigenschappen. Zo heb je bijvoorbeeld brandvertragende en vochtwerende MDF-platen die ideaal zijn voor allerlei projecten in en om het huis. Voor uitgebreide informatie over MDF plaatmateriaal kun je het beste even een kijkje nemen bij een houthandel.

Geschreven door: Redactie