close
  • maandag 27 september
Wonen

Ontdek de aantrekkingskracht van mangohouten salontafels

Ontdek de aantrekkingskracht van mangohouten salontafels

Mangohout wordt steeds populairder, en met recht. De houtsoort heeft iets unieks. Daardoor misstaat het hout zeker niet in de woonkamer. De prachtige kleurschakeringen in het hout zorgen ervoor dat geen enkel mangohouten product hetzelfde is. Als je op zoek bent naar een stijlvolle salontafel die hoofden zal doen draaien, overweeg dan eens een salontafel van mangohout.

Duurzaam hout

Bij het woord mangohout denk je vast onmiddellijk aan de tropische vrucht die zo lekker zoet smaakt. Mangohout wordt inderdaad gemaakt van de mangoboom, en dat is nu juist wat de houtsoort zo duurzaam maakt. Mangobomen worden gekweekt op plantages waar ze tot wel veertig meter hoog kunnen worden. Jonge bomen groeien erg snel en leveren veel mango’s, maar naarmate ze ouder worden gaan ze steeds minder produceren. Dat is voor de mangoboer minder interessant. Die laat de boom kappen om plaats te maken voor jongere exemplaren.

Dat hout kan vervolgens gebruikt worden om de mooiste meubels van te maken. Het fijne is dat daarbij geen oerwoud gekapt hoeft te worden. Je kunt mangohout zien als een restproduct van de mangoproductie.

Een echt blikvanger

Het feit dat het een restproduct is maakt mangohout niet minder bijzonder. Kijk maar eens goed naar de sterke nerf in het hout. Die is sterk aanwezig, en dit zorgt voor prachtige kleurverschillen. Een salontafel van mangohout komt tot zijn recht op een plek waar hij gezien mag worden. Door hem mooi te stylen met koffietafelboeken of een passende vaas wordt hij een echte uitblinker in je interieur. Salontafels van mangohout bestaan overigens in alle soorten en maten, of je nu op zoek bent naar een vierkante, ronde of ovale tafel. Mangohout is een veelzijdige houtsoort, waardoor je er alle kanten mee op kunt.

Hoe onderhoud je mangohout?

Je wilt jouw nieuwe mangohouten salontafel natuurlijk in tip top shape houden. Gelukkig zijn de meeste mangohouten meubelen in de meubelzaak al beschermd tegen vuil en vocht. Je mangohout behandelen is dus niet direct nodig. Wel kun je het hout wanneer het wat dof begint te worden inwrijven met bijenwas. Let op: dit zorgt er wel voor dat de kleur iets donkerder wordt. Test de was dan ook altijd op een onopvallend stukje van de tafel om te kijken hoe het uitvalt.

Stof en vuil verwijder je gemakkelijk met een droge of licht vochtige doek. Als je per ongeluk vloeistof op je mangohouten salontafel morst poets je dit natuurlijk snel weg, voor het in het hout kan trekken. Verder is een salontafel van mangohout redelijk onderhoudsvrij. Dat is wel zo fijn.

Geschreven door: Redactie