Nog altijd kopzorgen over pensioenstelsel bij kabinet en vakbonden

Al zeven jaar wordt er over gesteggeld. Wanneer zal er een akkoord worden gesloten over een nieuw pensioenstelsel?

Het pensioenstelsel moet anders, maar hoe? Daarover gingen kabinetsleden en vakbonden gisteren weer urenlang in overleg. Het werd zelfs nachtwerk, maar een overeenkomst is nog niet gesloten. Na het weekend gaat het overleg verder.

Het pensioenstelsel moet worden aangepast omdat het aantal ouderen in onze samenleving enorm toeneemt. De pensioenfondsen hebben steeds meer moeite met uitkeren. Het aantal jongere mensen dat het totale pensioenbedrag moet ophoesten weegt niet op tegen die enorme grote groep ouderen.

Toekomstbestendig pensioenstelsel

Waar moet al het geld vandaan komen? Moeten de pensioenen worden verlaagd? Over deze kwesties kunnen betrokkenen dit weekend verder nadenken. Er moet een stelsel komen dat ‘toekomstbestendig is’, zo verklaarde minister Koolmees van Sociale Zaken aan de NOS. Het stelsel moet gemoderniseerd.

Volgens premier Rutte moet het stelsel zodanig worden aangepast dat het de komende vijftig jaar mee kan. Jongere generaties moet baat hebben bij een stevig pensioenstelsel. Zij betalen namelijk flink veel pensioen wat nu aan de groep ouderen wordt besteed. Of de jongere generatie er ooit zelf profijt van gaat hebben, als ze zelf uitgewerkt zijn, is onzeker. En dat kan zo niet langer.

Met 67 met pensioen?

Al zeven jaar wordt er over gesteggeld. Ook de AOW-leeftijd is een heikel punt. Het kabinet zou die leeftijd toch minder snel willen stijgen dan eerder het plan was. Dat is ook wat de vakbonden willen. De pensioenleeftijd zal waarschijnlijk pas in 2025 naar de 67 gaan. Eerder zou dat in 2021 al plaats vinden. Of werknemers met zware beroepen met vervroegd pensioen kunnen, staat ook nog op losse schroeven. Evenals het verplicht of vrijwillig zzp-pensioen.