close
  • zondag 19 september
Wonen

Nieuws: Martien uit ‘Ik Vertrek’ gaat weer naar Frankrijk, met Erica

Nieuws: Martien uit ‘Ik Vertrek’ gaat weer naar Frankrijk, met Erica

November-woonmaand

Wie kent hem niet, Martien uit ‘Ik Vertrek’ die weer terugging naar Nederland, nog niet zo lang geleden opnieuw onder één dak ging wonen met zijn ex-vrouw Erica en onlangs bekend maakte dat hij samen met haar wederom een chateau in Frankrijk heeft gekocht. Zullen we het stel opnieuw op tv kunnen volgen? 

Ze wonen nog steeds, of eigenlijk weer, onder één dak. Maar dan wel een beetje anders dan jaren geleden toen ze samen een chateau in Frankrijk runden. Martien en Erica, de meest bekende persoonlijkheden uit ‘Ik Vertrek’. Martien tref je tegenwoordig aan in zijn woonwinkel in het Zuid-Hollandse Noordwijk. Maar toch vertrekt het stel wederom naar Frankrijk.

De details zijn nog niet bekend. Daarom eerst maar even terug naar het jaar 2006, als hij met zijn vrouw Erica vertrekt naar Frankrijk. Samen met hun dochters Maxime en Montana. In het Franse Thénioux starten ze, na een fikse verbouwing en opknapbeurt, een chambre d’hôte op het platteland net buiten Parijs: Chateau de la Brosse.

Erica krijgt de volle laag

De camera’s volgen het stel op de voet en de reacties op de uitzendingen zijn enorm. Kijkers zijn vooral verbolgen over het feit dat Erica (54) niet inziet dat Martien (56) homoseksueel is. Dat weet ze echter wel, maar dit programma gaat over verhuizen naar het buitenland en niet over de geaardheid van Martien. Het blijkt echter onvermijdelijk dat Martien een populaire kandidaat wordt die zorgt voor een kijkcijferhit. En Erica de volle laag krijgt als het om ‘het weten van Martiens geaardheid’ gaat. De kijkers noemen haar blind en dom, ‘dat ze niet ziet dat haar man gay is’.

Steevast blijven mensen het stel volgen tijdens de verbouwing en het runnen van het chateau. Maar al snel komen we er als kijker achter dat Erica, het zakelijke brein achter de hele onderneming, Frankrijk ‘buitenland’ blijft noemen. Als het gezin voor een paar dagen terug is bij de moeder van Erica in Nederland, geeft zij al snel aan dat ze heimwee heeft. Terug in Frankrijk zegt ze op camera: “Ik woon hier gewoon tijdelijk. Zo zie ik dat. Nederland is mijn thuis. Ik ga weer terug, dat is zeker.”

Amsterdamse gay-scene

Hoe het ooit begon? In 1985 trouwt het stel en krijgt twee dochters. Pas in 2001 raakt Martien echt in de ban van mannen, tijdens een vakantie. Hij wordt door een man gekust en dat zet zijn wereld op z’n kop. Hij vertelt het direct aan Erica en zij reageert begripvol. Het stel gaat tijdelijk uit elkaar. Martien duikt onder in de Amsterdamse gay-scene, maar voelt zich ook daar niet in thuis. Hij keert terug naar Erica.

In 2006 volgt het Franse avontuur. Op dat moment blijkt hun relatie louter vriendschappelijk, maar daar heeft de kijker in het begin geen weet van. Erica heeft het niet moeilijk met de geaardheid van Martien, maar wel met de reacties van de kijkers.

Onder één dak wonen

Twee jaar later stopt het avontuur met het chateau, verhuizen ze terug naar Nederland en scheiden ze alsnog. Niet lang erna vertrekt Martien naar Noordwijk waar hij eerst werkzaam is in een woonwinkel en interieuradviezen geeft, en later zijn eigen woonwinkel begint. Erica blijft vooralsnog in Sassenheim, waar ze na Frankrijk waren neergestreken. Toch blijkt er nog altijd een wederzijdse vriendschap te bestaan die er voor zorgt dat ze veel samen op pad gaan en dagen samen doorbrengen. Dan valt het besluit om met elkaar, in een groot huis, onder één dak te gaan wonen. Inclusief beide dochters en kleindochter Claire.

“We hebben allemaal onze eigen badkamer, maar delen de woonkamer en de keuken. Ideaal als je het mij vraagt. We zijn altijd bij elkaar in de buurt, maar kunnen ook ons eigen plekje opzoeken, wanneer we daar behoefte aan hebben,” vertelde Erica aflopen zomer aan het magazine Vrouw.

Vrijdagmiddag filmpje vanuit de woonwinkel

Wat Martien betreft kunnen zijn fans iedere vrijdagmiddag om vier uur op Facebook een filmpje zien vanuit zijn woonwinkel Mar10 in Noordwijk. Onmiskenbaar Martien die op geheel eigen wijze de nieuwste aanwinsten voor de winkel toont. Met als afsluiting het altijd vrolijke ‘Lekker weekend allemáál, da-a-ag!’. Hilversumse programmamakers hebben Martien inmiddels meerdere aanbiedingen voor televisieprogramma’s gedaan. De kans is dan ook groot dat we het stel kunnen volgen tijdens een nieuw Frans avontuur. 

Geschreven door: Redactie