Nadat consumenten al collectief energie konden aanschaffen via energieveilingen, is dit nu ook mogelijk voor de aankoop van een nieuwe cv-ketel. Een nieuw initiatief onder de naam Nederlandkoopteenketel.nl geeft consumenten de mogelijkheid zich in te schrijven voor het collectief aanschaffen van een nieuwe cv-ketel inclusief installatie. Door deze aanpak kunnen consumenten profiteren van aanzienlijke kortingen tot mogelijk honderden euro’s.
Na het collectief aankopen van energie is nu de cv-installatiemarkt aan de beurt. Consumenten kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de site en krijgen na sluiting van de inschrijving een persoonlijk aanbod. Als het op gemaakte aanbod de consument bevalt, wordt de ketel geplaatst door een gerenommeerde cv-installateur. Het nieuwe initiatief past in de trend waarbij de consument zelf meer regie krijgt over zijn aankopen door een platform dat vraag en aanbod koppelt via internet.
Hoe meer mensen zich aansluiten bij het collectief, hoe groter de verwachte korting. Door de totale vraag van Nederland te bundelen, profiteert elke deelnemer van de collectiviteit, zoals ook bij de energieveilingen. Het maakt daarbij feitelijk niet meer uit of een consument in Stadskanaal woont of in Amsterdam.
Nadat consumenten zich hebben aangemeld kunnen installatiebedrijven en loodgieters via de site nederlandkoopteenketel.nl een bod uitbrengen op het kluster. De site biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een cv-ketel te huren in plaats van te kopen; een trend van de laatste jaren.
Nederlandkoopteenketel.nl is een initiatief van een inwoner van Lelystad, die op dit idee kwam nadat zijn eigen cv-ketel het begaf. Hij besloot de krachten met zijn buren te bundelen, zette een cv-ketelcollectief op en benaderde een groot aantal loodgieters en cv-installateurs.
Het resultaat was dat de loodgieters en cv-installatiebedrijven in één keer alle ketels in zijn wijk konden vervangen in ruil voor een aanzienlijke korting.
Omdat cv-installatiebedrijven op deze manier – ook in wat slappere tijden – efficiënt een kluster cv-ketels kunnen vervangen, levert het voor zowel consument als bedrijven een win-win situatie op.
Uit de pilot in Lelystad bleek dat de bewoners bereid waren hun ketel na 12 tot 15 jaar – de gemiddelde levensduur van een ketel- te vervangen, terwijl ze nog geen problemen hadden met hun ‘oude’ cv-ketel. Een goed collectief aanbod en de wetenschap dat de cv-ketel na 12 jaar mogelijk kuren begint te vertonen, trok de bewoners over de streep.