Nederlanders zijn gek op koffie. Zo gek dat we met gemiddeld 2,4 koppen per dag behoren tot de meest koffiedrinkende landen ter wereld. Redenen voor de vele kopjes koffie zijn onder andere ons klimaat en de vele opties om koffie gratis te drinken. Gratis koffie is in Nederland op het werk zelfs een primaire arbeidsvoorwaarde. Koffie in overvloed dus, maar waar komt een kopje koffie vandaan? En hoe komen de smaakverschillen van koffie tot stand? online winkelcentrum beslist.nl deed onderzoek.
Smaakmakers
Zowel de koffieboon als de manier van koffiezetten heeft invloed op de smaak van koffie. Er zijn in de wereld wel 25 verschillende soorten koffiebonen. Toch worden slechts drie soorten bonen het meest gebruikt voor de wereldwijde koffieproductie: de Arabica, Robusta en de Liberica. Naast de soort koffieboon, hebben ook de versheid, maling en brandstijl van de bonen, de temperatuur van het water en de druk waarmee het door de koffie wordt gedrukt invloed op de smaak.
Koffiezetten
Koffie is op verschillende manieren te zetten. Nederlanders drinken veel koffie, maar houden ook van gemak. Daarom kiezen we het meest voor snelle koffie, zoals het bekende Nespresso cupje of de Senseo pads. De koffiepads, koffiecups, snelfilters of volautomaten zijn in Nederland veruit de populairste manieren om koffie te zetten.
Senseo vs. Nespresso
Sinds de introductie van het Senseo koffiezetapparaat in 2001, is het ‘snelle bakkie’ de standaard. Traditionele filterkoffie-apparaten maakten plaats voor de snellere Senseo machines en gemalen koffie werd vervangen door de handzame koffiepads.
Het succes van de Senseo koffie bleek echter van korte duur. Sinds 2009 geven Nederlanders namelijk massaal de voorkeur aan de aluminium cups en flitsende koffiemachines van Nespresso. Alleen in Friesland en Drenthe drinkt men, bijna op z’n ouderwets, liever een kopje ‘Philips koffie’.
Benieuwd naar nog veel meer feiten en weetjes over koffie? Bekijk dan de Koffie infographic