Nationale burendag: buurman Jan en buurvrouw Grietje in het zonnetje

Op verzoek van Gonny zetten we haar buren vandaag in het zonnetje, onder het motto 'Twents noaberschap'. Haar verhaal en meer reacties over buren en voor elkaar klaar staan.

Omdat we op Nationale Burendag een mooi persoonlijk verhaal wilden brengen over de band met je buren, deden we een oproep. Gonny Verwer (64) mailde ons en je leest hier het verhaal over buurman Jan en buurvrouw Grietje.

Een paar weken geleden schreven we een artikel over buren. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, luidt het gezegde. Een waarheid als een koe voor veel mensen als ze steun, betrokkenheid en plezier ervaren van en met hun buren. Buurten worden socialer en veiliger als de bewoners elkaar kennen en zich samen inzetten voor die buurt. Bij Gonny Verwer is dat zeker het geval.

In het zonnetje

“Mijn buren zijn allebei halverwege de zeventig en wonen naast mij in de Griegstraat  in Almelo. Daar ben ik dertien jaar geleden vanuit Almere naartoe verhuisd. Toen ik jullie oproep zag, wilde ik graag van de gelegenheid gebruik maken om Jan en Grietje in het zonnetje te zetten. Zij staan namelijk altijd voor mij klaar. “

Oogje in het zeil

“Omdat ik sinds mijn jongste dochter de deur uit is alleen woon, is het een prettig gevoel dat mijn buren een oogje in het zeil houden. Als ze me een tijdje niet gezien hebben, vragen ze of alles goed is “want we hebben je gemist”. Ze zijn enorm betrokken en helpen waar ze kunnen. Vorig jaar ben ik met de fiets gevallen en had ik een gebroken pols. Toen heb ik veel aan hen gehad, net als toen ik een nierbekkenontsteking had. Eén telefoontje naar het huis naast me en mijn medicijnen of wat boodschapjes werden gehaald.”

Noaberschap

drie huisjesJan en Grietje zijn  trouwens ook voor de andere mensen uit de straat heel sociaal. Als er iemand ziek is gaan ze regelmatig even langs en bij sneeuwval zorgt buurman Jan altijd dat het straatje schoon is. Daarnaast brengt hij alle containers terug bij de eigenaren. Als hij voor zichzelf de Metrokrant ophaalt bij het station, gooit hij ook bij alle buren een exemplaar door de bus. “Dat kun je ook als bemoeizucht zien, maar zo voel ik dat helemaal niet,” zegt Gonny. “In Twente is ‘noaberschap’ heel gewoon. Voor iemand die uit het Westen komt, zoals ik, was dat eerst wel even wennen. Maar ik heb betrokkenheid bij elkaar wel altijd prettig gevonden. Even een praatje, dat is toch een kleine moeite. Het komt de sfeer in de straat zeker ten goede.” Gonny heeft in de zorg gewerkt en vindt die aandacht voor elkaar belangrijk. Als iemand liever op zichzelf is, is het natuurlijk ook goed. “Het is tenslotte leven en laten leven. Maar ik ben superblij met Jan en Grietje en dat wil ik hen bij deze dan ook een keer extra laten weten.”

Reacties op Facebook

Naast het verhaal van Gonny waren er ook veel reacties op ons artikel te vinden op Facebook. Voornamelijk positieve verhalen over voor elkaar klaar staan en gezelligheid. Van Willeke bijvoorbeeld, die in een volkswijk in Deventer woont en bij veel van haar buren aan kan kloppen voor hulp. Iedereen is er voor elkaar en dat vindt ze waardevol. Ook in Steenwijkerwold, in de straat waar Ineke woont, zijn de buren betrokken en wordt er één keer per jaar gezellig samen gegeten. Joëlle vertelt over haar dichtbij-moeder die naast haar woont in Apeldoorn en waar ze altijd terecht kan. In Blaricum woont Els, in een buurt waar meegeleefd wordt in goede en slechte tijden. Rennie mocht tien dagen lang bij haar buren eten tijdens groot onderhoud van hun huis. Ook Mary, Els, Ineke, Bep, Egberdien en Helga hebben geweldige buren.

Feestjes of gedoe?

burenIn Breskens houden ze wel van een feestje, tenminste op het pleintje waar Dineke woont. Ze nodigt iedereen uit om op burendag langs te komen. Waar Kim precies woont weten we niet, maar via Facebook plande ze meteen met enkele buren voor vanavond een borrel met wijn en bitterballen. Er waren echter ook andere geluiden. Petra zegt in een rotstraat te wonen en ook Koos heeft weinig op met zijn buren. Niet iedereen is dus dikke maatjes met de buren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) meldt dat het aantal burenruzies vorig jaar is gestegen. Tv-programma’s als ‘Bonje met de buren’ en ‘Mr. Frank Visser doet uitspraak’ zijn er niet voor niks.

Foto: Oranjefonds, met toestemming geplaatst