Nog net niet zo zuidelijk als Zuid-Afrika ligt Namibië aan de kust van de Atlantische Oceaan. Dit land is een natuurwonder. Er wonen weinig mensen maar ze wonen er al wel lang. De rotstekeningen uit Twyfeltontein geven dat al aan, die zijn bijna 30.000 jaar oud. Twyfelfontein klinkt nogal Nederlands en dat klopt want Nederlandse boeren koloniseerden het land in de 19e eeuw. Even later deden de Duitsers dat ook waarna Zuid-Afrika het land als mandaatgebied kreeg toegewezen. Al die volken hebben het er niet drukker op gemaakt want Namibië geldt als het op één na dunst bevolkte land ter wereld. Dat betekent dat dit enorme land vooral natuur en nog eens natuur kan bieden.
Ongerepte kust zonder strandtenten
Het nieuwe natuurtoerisme heeft Namibië dan ook ontdekt. Het prijspeil is er goed, net wat duurder dan buurland Zuid-Afrika. Maar de overdaad aan natuurwonderen is de belangrijkste reden om het land te gaan verkennen. Je reist er van oranje zandduinen in de woestijn naar het mysterieuze en vruchtbare stroomgebied van de rivier de Zambezi. De lange kustlijn is bijna nergens ingericht op baddertoerisme en is volstrekt natuurlijk gebleven; met enorme kolonies zeehonden en in zee orka’s. Als je echt ongerepte natuur in je vakantie wilt stoppen, dan heb je met Namibië zo’n beetje een totaalpakket. Laat ons de natuurpracht van dit land eens etaleren.
Fish River Canyon
Iedereen kent de Grand Canyon van Amerika. En iedereen lijkt daar ook samen te drommen. Wat dat betreft is in het diepe zuiden van Namibië de Fish River Canyon een absoluut contrast qua drukte. Deze canyon heb je voor jezelf en is na de Grand Canyon de grootste ter wereld, liefst 160 km lang en tot 550 m diep. Er loopt een populair wandelpad door de kloof waar je overigens wel goede conditie voor moet hebben. Je kunt de tocht dan ook alleen doen na een vergunning en door een gezondheidsverklaring te overhandigen. Het is ook mogelijk delen van de kloof via ongeplaveide autowegen te verkennen.
Sossusvlei
In de oudste woestijn van Frankrijk hebben heel wat Hollywood-camera’s staan draaien. Deze woestijn doorkruist het hele land tot aan de Atlantische kust. Waarschijnlijk zul je op tv wel filmbeelden hebben gezien van de bekendste woestijnvallei van de Namib woestijn, een ritmisch geheel van oranjerode zandduinen waar boompjes als kleine witte paaltjes in lijken te zijn geslagen. De Sossusvlei bezoek je het beste in de ochtend omdat het er overdag zinderend heet kan zijn. De duinen kun je beklimmen maar het is raar dat iedereen dezelfde duin (Dune 45) wenst te bestijgen. Waarschijnlijk omdat juist daar het uitzicht spectaculair is.
Etosha National Park
Rijd je je van het zuiden naar het noorden van Namibië, dan valt op dat het land steeds groener wordt en aan vruchtbaarheid wint. In het Etosha National Park aangekomen, vallen alle beelden van de woestijnwereld weg. Dit is een park vol wilde dieren. Etosha is deels een hele flinke zoutpan met een grote krans van droog bushveld. Ideaal leefgebied voor olifanten, leeuwen, zebra’s en een keur aan antilopensoorten. Bij waterdrinkplaatsen zoals die van Okaukuejo en Halali kun je de dieren in de winter goed spotten. In de zomer zijn ze meer verstopt tussen de dan groene struiken maar dat is dan weer een goed seizoen om er zeldzame vogels te spotten.
Zambezi
De rivier de Zambezi trekt een blauwe grenslijn tussen Namibië en Angola. De afzettingen van de rivier hebben het stroomgebied tot een enorme vruchtbare vlakte gemaakt. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je spannende rafting-excursies over de rivier maken. In deze noordoostelijke uithoek van Namibië is het landschap weer volstrekt anders dan in Etosha. Weg zijn de woestijnvlaktes en naar voren komt het traditionele Afrikaanse beeld van levendige dorpjes, marktjes en rijke akkers. In het Mudumu Nationaal Park zijn veel buffels en sabelantilopen. Het Nkasa Rupara natuurpark is eerder moerassig en wordt graag bezocht door vogelaars die er ook geregeld litschiewaterbokken in beeld krijgen. Het Bwabwata Nationaal Park omvat het grootste deel van de Zambezi regio. Hier leven veel nijlpaarden en varanen. Een bootsafari wordt er een zeer avontuurlijke tocht. Je glijdt dan door het water langs zonnende krokodillen.
Damaraland
Noordwestelijk in Namibië leeft bijna geen mens in de droge wildernis, op enkele lokale stammen na. Groot wild gedijt hier dan ook prima. Dan gaat het om de zwarte neushoorn en voort schommelende woestijnolifanten. Zoek hier de sprookjespracht van de Spitzkoppe in zuidelijk Damaraland: een bizar maanlandschap. Verderop vind je versteende bossen. Waarom kent Damaraland zo’n grote wildstand als er zo weinig water is? Dat heeft met evolutie te maken. De leeuwen, olifanten, neushoorns en andere ‘grote jongens’ hebben zich verbazingwekkend goed aan de droogte aangepast.