Hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven zorgen voor een flinke stijging van de energierekening in 2018. Alles bij elkaar gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas het komende jaar zo’n 110 euro meer betalen. Inmiddels is duidelijk dat de variabele energietarieven van de drie grote leveranciers, Essent, Nuon en Eneco, vanaf 1 januari omhooggaan. Eneco bevestigde deze stijging recent al en ook Essent geeft aan dat de tarieven zullen stijgen. Nuon geeft geen officiële bevestiging, maar klanten ontvangen wel al berichten over de stijging voor volgend jaar. Naar verwachting zullen kleinere leveranciers deze prijsstijgingen volgen. De hogere tarieven zijn vooral een gevolg van hogere inkoopprijzen voor stroom en gas. Het grootste gedeelte van de totale stijging van de energierekening, zo’n 70 euro, wordt veroorzaakt door hogere belastingen. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.
Hogere energietarieven in 2018
Per 1 januari 2018 stijgen de variabele energietarieven. Deze tarieven worden door de leveranciers elk halfjaar opnieuw vastgesteld. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven. Twee van de drie grote energieleveranciers, Eneco en Essent, hebben al bevestigd dat de tarieven in januari stijgen. Bij Eneco zou het gaan om een stijging van ongeveer 30 euro voor huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Essent geeft aan dat klanten gemiddeld ongeveer 20 euro meer gaan betalen, op basis van een verbruik van 3.000 kWh stroom en 1.400 m³ gas. Pricewise berekende dat dit voor huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ bijna 32 euro stijging in energiekosten betekent. Voor Nuon wordt op ditzelfde gemiddelde verbruik een stijging van 28 euro per jaar verwacht.
Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, is de stijging geen verrassing. “Een stijging van de tarieven zat er al langer aan te komen, omdat ook de inkoopprijzen voor gas en stroom de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan. Gelukkig heeft de explosie in Oostenrijk vooralsnog geen groot effect op de tarieven in Nederland.”
Netwerkkosten gaan omhoog in 2018
Niet alleen de energietarieven, ook de netwerkkosten stijgen in 2018. Hieronder vallen onder andere de transportkosten, aansluitkosten en meterhuur. Vanaf 1 januari 2018 liggen de netwerkkosten op jaarbasis gemiddeld 12 euro hoger dan in 2017, liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten. De ACM stelt maximumtarieven op die netbeheerders mogen rekenen. De stijging in de netwerkkosten voor 2018 komt vooral doordat elektriciteitstransportbedrijf TenneT flinke investeringen gaat doen in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Voor regionale netbeheerders geldt dat er een precariobelasting wordt geheven door gemeentes. Hiermee wordt het gebruik van grondgebied waar de leidingen en kabels doorheen lopen belast.
Stijging verschillend per regio
Op dit moment hebben nog niet alle netbeheerders de definitieve tarieven voor 2018 bekendgemaakt. Liander, vooral actief in Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland, echter wel. Bij deze beheerder gaat het om een stijging van in totaal 31 euro op jaarbasis bij een standaard consumentenaansluiting. Bij Enexis, vooral actief in Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe en Groningen, gaat het om iets meer dan 8 euro op jaarbasis. De daadwerkelijke stijging in netwerkkosten verschilt dus per regio.
Meer energiebelasting en ODE van 2018 tot 2021
Het grootste gedeelte van de stijging van de energierekening, 68 euro, wordt veroorzaakt door stijgende belastingen. De energiebelasting gaat per 1 januari omhoog, met ruim 20 euro. De Opslag Duurzame Energie (ODE) zorgt daarnaast voor een stijging van 47 euro. “Ook de komende jaren wordt de energierekening hoger door belastingen,” vertelt Hans de Kok. “Volgens onze berekeningen betaalt een huishouden met gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas in 2019 nog eens zo’n 150 euro meer aan belastingen dan in 2018. Ook in de jaren erop blijven de belastingen verder stijgen. Dé manier om je energierekening laag te houden, is door minder energie te verbruiken en besparende maatregelen te treffen in huis, zoals zonnepanelen en betere isolatie. Daarnaast blijft energie vergelijken en overstappen naar een goedkoper contract natuurlijk verstandig, helemaal als de tarieven stijgen.”
Over Pricewise
Pricewise is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite in Nederland op het gebied van energie, internet & tv, verzekeringen en leningen. Onze missie: markten en diensten inzichtelijker maken voor consumenten door toenemende transparantie en concurrentie. Pricewise is actief in meer dan 10 Europese landen en heeft inmiddels bijna 3 miljoen Europese consumenten geholpen met overstappen.