Moestuinverhalen IV: Gaten in de bloemkool!

Het koolwitje. Zo'n lief vlindertje. Maar pas op als je bloemkolen teelt.

Hillie neemt ons iedere week mee de moestuin in. Werk aan de winkel… eh… tuin.

Moestuinverhalen (4)

Misschien herken je het. Je hebt mooie bloemkolen in je moestuin staan en binnen no time zitten er gaten in de bladeren. Hoe kan dat? Het koolwitje! 

Rondfladderende witte vlinders, prachtig in het voorjaar. Voor een tuinliefhebber zit er een keerzijde aan die mooie vlinders: de vrouwtjesvlinders leggen eitjes op koolplanten. Uit die eitjes komen rupsen die vervolgens grote gaten in de bladeren knagen. Voordat je het weet is je hele plant aangetast. De rupsen kruipen ook nog eens in de kool zelf. Let dus goed op bij het oogsten, want voordat je het weet ligt er een rups op je bord! 

Dreft met zonnebloemolie 

In het tweede jaar van de moestuin zijn we druk bezig geweest met het bestrijden van deze rupsen. Ondanks het gebruik van insectengaas ging het niet goed met de bloemkool, broccoli en boerenkool. Waarschijnlijk zaten de eitjes al op de planten en waren we te laat met het afdekken. Balen, want rupsen zijn echt funest voor de koolplanten. Wat kan je dan nog doen? Zo vaak mogelijk de rupsen eraf plukken en de bladeren inspuiten met een middeltje van Dreft afwasmiddel en zonnebloemolie. Iets wat we hadden gelezen op internet. Het werkte, maar het was een intensieve klus en de oogst was niet top. Logisch door al die aanvallen van rupsen. 

Oplossing: ‘kolenhok’

In de warme zon onder een insectengaas zitten klooien met rupsen, dat is natuurlijk niks. Tijd om het grondig aan te pakken. Maar hoe? De oplossing: een ‘kolenhok’. Vorig jaar een groot succes. Het kost tijd, houten palen, koolvlieggaas, zweet en een flinke hoeveelheid tiewraps om hem te maken, maar dan heb je ook wat. Er passen heel veel planten in en koolwitjes en koolvliegen krijgen totaal geen kans meer. Tenminste, moet je wel de ingang van het hok goed afsluiten. Het resultaat was vorig jaar ontzettend goed. 

De wisseltruc 

Koolplanten kun je niet ieder jaar op dezelfde plek telen. Het kolenhok moet elk jaar verplaatst worden. Het is een stevig hok, wat niet zomaar omwaait, prachtig, maar wel ontzettend zwaar. Samen met buren en vrienden is het hok in april verplaatst naar een andere hoek van de tuin. Een hele happening. De koolplanten zijn inmiddels geplant en ze staan er goed bij. Welke er allemaal staan? Dat lees je in een van mijn volgende blogs!