Moestuinverhalen III: is het verstandig die bessenstruiken te verplaatsen?

Hillie valt deze week van de ene in de andere klus bij het verplaatsen van bessenstruiken. Gaat het lukken en hoe houdt ze de vogels op afstand?

Moestuinverhalen III 

Redacteur Hillie neemt ons iedere week mee in haar moestuin-werkzaamheden. 

Moestuinverhalen (3) 

Bessenstruiken verplanten in het voorjaar, verstandig? 

In een moestuin is altijd wat te doen. Iets wat eerst een goed idee leek, blijkt in de praktijk soms niet te werken. Bij ons zijn dat de bessenstruiken. Waar ze nu staan nemen ze erg veel ruimte in beslag en het is bijna niet te doen om de bessen te oogsten. Dus moeten ze weg. Niet helemaal natuurlijk, ze moeten verplaatst worden. In deze blog vertel ik je hoe en wat met die bessen. 

Nieuwe scheuten 

Vorig jaar, eind zomer, waren we helemaal klaar met die bessen. Het beschermen van de struiken tegen de vogels was al een hele klus en het oogsten ging gepaard met veel gefoeter. Tijd om een extra stuk grond voor een veldje met bessen vrij te maken. Het aantal struiken is in de loop der jaren steeds groter geworden, mede door nieuwe scheuten, extra ruimte is dus geen overbodige luxe. Qua soorten staan er nu blauwe bessen, aalbessen, frambozen en een Japanse wijnbes in de moestuin. Die Japanse wijnbes heeft geluk, want die mag blijven staan. De plek is prima en ieder jaar brengt de plant meer op. Zonde om hem te verplaatsen, want verplaatsen is natuurlijk niet geheel zonder risico! 

Een mooi schoon veldje waar plaats is gemaakt voor de bessenstruiken.

Wanneer verplaatsen 

De beste tijd om bessenstruiken te verplaatsen is in de herfst, nadat de struiken hun blaadjes hebben losgelaten. Voordat de winter begint krijgen de wortels de kans om te herstellen, zodat de struik in het voorjaar een goede start kan maken. Echter, het extra veldje was in de herfst nog niet klaar! Gelukkig kun je de struiken ook in april nog wel verplaatsen. Soms is het op de tuin door alle werkzaamheden niet anders. Niet alles verloopt volgens de ideale planning. Inmiddels zijn alle bessenstruiken verplaatst. Een heel karwei! Na het verplanten hebben de struiken mest gekregen. Een extra boost voor de wortels. De struiken hebben tijd nodig om de operatie te boven te komen. Ik ben erg benieuwd of ze het gaan doen op hun nieuwe plek en wat de oogst dit jaar zal zijn. 

De bessenstruiken staan weer in de grond, op een nieuwe plek. 

Vogelverschrikker 

Het enige wat er nu nog moet gebeuren is bedenken hoe we de planten in de zomer gaan beschermen tegen de vogels. Die lusten graag bessen. Er moet dus een constructie met netten eromheen geplaatst worden. Dat wordt nog een leuk klusje!