Minder lang koken scheelt in energiekosten

Het is geen nieuws dat we graag besparen op onze gas- en elektriciteitsrekening. Daarom moeten we niet alleen korter douchen, maar zouden we ook korter moeten koken. Hoe doe je dat?

Kies voor inductiekoken

Allereerst is het raadzaam om een gasfornuis te verruilen voor een inductiekookplaat. Deze warmt snel op, er gaat geen energie verloren en sommige inductiekookplaten hebben zelfs een boosterfunctie, waardoor de temperatuur nog sneller oploopt zodat het water eerder kookt en de aardappels in een mum van tijd gaar zijn.

Tip: verduurzaam je inductiekookplaat door deze te beschermen met een gepersonaliseerde inductiebeschermer.

Doe een deksel op de pan

Aardappels breng je nog sneller aan de kook door een deksel op de pan te doen. Dat scheelt wel twee tot drie keer aan energieverbruik.

Tip: zet de temperatuur lager zodra het water kookt. Dat scheelt ook weer.

Minder water, minder lange kooktijd

Kook groenten niet te gaar, want dan gaan er kostbare vitamines verloren. Bovendien is het ook minder lekker. Hoe je dat doet? Door minder lang te koken, maar ook door de groenten slechts voor een derde onder water te zetten. En minder water, scheelt in kooktijd! Ook dat scheelt energie.

Tip: schaf een snelkookpan aan. De piepers en groenten worden in zo’n pan onder hoge druk en op hoge temperatuur gaar. Scheelt veel tijd (tot wel tweedere minder) in vergelijking met een gewone pan. Je behoudt op deze manier ook de vitamines beter omdat er minder contact met zuurstof is.

Over minder lang aan

Heb je een oven, wees je dan bewust van hoe lang deze aanstaat en stem dit goed af. Je kunt een broodje prima opwarmen door deze direct in de oven te leggen, zonder eerst uitgebreid voor te verwarmen. Scheelt veel tijd en daarmee energie.

Tip: zet de oven eerder uit dan de baktijd aangeeft. De oven blijft heus nog wel even warm.