Een lekker huis is belangrijk. ‘Thuiskomen’, je ‘thuisvoelen’ en ontspannen zijn zaken waardoor je beter in je vel zit en dus ook beter in het leven staat. Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil maar de luchtvochtigheid in je huis heeft hier een belangrijke rol in. Of het nu warm is of weer kouder gaat worden.
Je huis mooi en gezellig inrichten staat bij velen op een hoge prioriteit. Fijne kleurtjes, gezellige kussens en plaids, kaarsjes en lekkere luchtjes. Maar een ondergeschoven kindje is de luchtvochtigheid in je huis. Als de luchtvochtigheid in je huis niet goed is, kan dat tot veel problemen leiden zoals benauwdheid, zuurstofgebrek en concentratieproblemen. Maar ook een grieperig gevoel. Ook een slechte luchtvochtigheid in je slaapkamer heeft grote gevolgen. Je slaapt dan niet goed en je wordt dus ook niet uitgerust wakker.
Wat is luchtvochtigheid eigenlijk?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is luchtvochtigheid nu precies? Als we praten over luchtvochtigheid maken we een onderscheid tussen een absolute waarde (hoeveel water er in een de hoeveelheid lucht zit) en een relatieve luchtvochtigheidswaarde (hoeveel procent waterdamp in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp). Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er is want de waarde is onder andere afhankelijk van de temperatuur en de luchtdruk.
Wanneer is de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag?
Een te lage luchtvochtigheid merk je bij jezelf bijvoorbeeld aan droge ogen, geïrriteerde luchtwegen, huidklachten of gebarsten lippen. Niet alleen voor jou maar ook voor je huis zelf kan een lage luchtvochtigheid kwaad. Denk maar aan het uitdrogen van het hout zoals je kozijnen maar ook je meubels of een houten vloer.
Een te hoge luchtvochtigheid zie je sneller in huis door bijvoorbeeld schimmel. Vooral in de badkamer, bij muren of kozijnen zie dan vaak schimmels ontstaan. Maar ook meubels en vloeren gaan uitzetten en misschien zelfs wel bol staan. Zelf krijg je het waarschijnlijk erg warm. Als je te lang in een hoge luchtvochtigheid bent, kun je je warmte namelijk niet meer kwijt.
De ideale luchtvochtigheid?
Een ideale luchtvochtigheid is een vochtigheid tussen de 45 en 65&. Om te weten wat de luchtvochtigheid in jouw huis is, moet je dus de luchtvochtigheid meten in huis. Om goed te meten moet je eerst weten waar je dat het beste doet, wanneer en welke bronnen er een rol spelen in de luchtvochtigheid.
Mini tips voor direct resultaat bij te droge lucht:
- Ventileer! Zet regelmatig een raam open. Ventilatie is de belangrijkste tip tegen droge lucht!
- Planten hebben een luchtzuiverende werking en dragen zo bij aan het vochtiger maken van de lucht in huis. Een goede tip is de rubberplant. Zo heb je en een mooie decoratie én schonere lucht.
- Badkamer deur open als je doucht. Zo kan de stoom van het warme water weg uit je badkamer en de rest van het huis in. Dit is een win-win. Minder hoge luchtvochtigheid in de badkamer en meer in de rest van je huis. Gesteld op je privacy? De deur open laten na douchen kan natuurlijk ook.
- Droog je was aan de lucht. Vergeet de wasdroger even en hang je natte was eens op. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en het is nog goed voor het milieu en je portemonnee ook.
- Zet de vaatwasser open als hij klaar is. De stoom die vrijkomt zorgt voor betere luchtvochtigheid en de vaat is sneller afgekoeld.
Te vochtige lucht?
Zet een vochtvreter in de te vochtige ruimte. Liefst in combinatie met een airconditioner. De airconditioner verkoeld de lucht en de vochtvreter zet de lucht om in water die opgevangen wordt.