Schreven we eerder over de keuze voor badpak of bikini voor vrouwen, nu zijn de mannen aan de beurt. Ga je voor een zwemshort of een zwemslip?
Laten we beginnen met het bekende ANWB-wegenwacht spotje waarin zanger Dries Roelvink (63) in zijn gele mini-zwembroek de hoofdrol speelde. Ineens was ‘de zwembroek’ een gespreksonderwerp. Gekleed in een superstrakke gele Speedo en Spaans gebruind maakte Dries acte de presence, waar hij tot op de dag van vandaag aan herinnerd wordt. Hij en zijn slip hebben duidelijk indruk gemaakt. Gevolg; er is geen man die zich nog in een gele slip op het strand waagt.
De meeste mannen lijken tegenwoordig de voorkeur te geven aan een zwemshort. Net als bij een badpak in vergelijking met een bikini bij de dames, verhult het meer. Hoewel we body positivity linken aan vrouwen, zou dat toch ook moeten gelden voor de man. Accepteer jezelf en oordeel ook niet over anderen. In dat geval draag je gewoon wat je zelf mooi vindt en waar je je comfortabel in voelt. Een slip of een short.
Het buikje zit veel mannen in de weg
Voor veel mannen is hun buikje of buik het struikelblok. Als op oudere leeftijd de hoeveelheid testosteron afneemt, vertraagt de stofwisseling. Als je te veel calorieën tot je neemt en te weinig verbrandt ligt een buikje dan al snel op de loer. Dat buikje verhul je niet met een zwemslip, maar met een short wil het ook niet zo goed lukken. En toch; het hele postuur ziet er anders uit bij het dragen van ofwel een minuscuul broekje of een short die hoger op de heupen zit en langere pijpen heeft.
Natuurlijk heeft niet iedere vijftigplusman een buikje. De sportschool wordt tegenwoordig veelvuldig bezocht en levert gespierde mannen op. Maar of er nu wel of niet sprake is van een buik, buikje of wasbord, of als je door het leven gaat als zogenoemde ‘gespierde spijker’, ook voor mannen geldt het motto: draag waar je je fijn in voelt.
Trouwens; al van de mankini gehoord? Een ietwat vreemde naam voor het mannenbadpak. Het werd in 2017 gelanceerd, maar is tot op de dag van vandaag geen succes geworden. Maar wat niet is, kan nog komen. Online op zoek naar een mannenbadpak stuiten we echter regelmatig op ‘niet leverbaar’. Klaarblijkelijk durven de mannen het toch niet aan, inclusief de leveranciers.
Van badpak tot string
Hoe het vroeger was? We gaan heel ver terug, naar Romeinse badhuizen. Daar zwommen mannen naakt en dat is in de geschiedenis lang zo gebleven. Ook toen vrouwen zwemkleding gingen dragen. De eerste zwempakken voor heren deden pas in de twintigste eeuw hun intrede. Het waren zwempakken met langere mouwen en pijpjes. De geschiedenis gaat daarna vooral in op het ontstaan van het badpak voor vrouwen en later de bikini die eind jaren vijftig zijn intrede deed. Over wat de mannen droegen wordt niet gerept. Met de komst van elastisch materiaal als lycra werd badkleding echt mode en werd ook de zwembroek voor de man aangeboden in verschillende varianten.
Die zwembroek dragen mannen vanaf 1936. Het verving het mannenbadpak. Daarna volgen in de badmode voor de mannen geen spectaculaire veranderingen meer. Of het moet de hoogte van de zwembroek zijn. In de jaren tachtig en negentig was de kleine zwembroek in de mode. Denk: Dries Roelvink. Zelfs een string was even een hit onder mannen.
Alhoewel je als man tegenwoordig weer een badpak zou kunnen dragen, komt dat eigenlijk alleen tot uiting in de wetsuits. De zwembroek kent slechts een paar varianten: een nauw aansluitende broek (slip of slip met pijpjes), een boxer met korte pijpjes of een wijdere beach- of surfshort. Tegenwoordig kiezen veel mannen vooral voor de comfortabele short.