Mama kookt voor de liefhebbers van saté(saus)

In het kookboek: Mama Kookt delen moeders uit Curaçao, Iran, Nederland, Congo, Indonesië en Wit-Rusland hun recepten en verhalen. Hou jij van satésaus? Dan heb je mazzel, want vandaag delen we twee gerechten met jullie, beide met saté(saus) uit dit bijzondere kookboek.

Sinds een paar weken staat er een minibiebje bij mij voor huis. Zelfgemaakt, van een oud kastje. We hebben er zelf wat boeken in gezet en ook anderen doen dat. Daarom is het altijd een verrassing wat je aantreft. Tussen de leesboeken staan inmiddels ook een paar kookboeken. Een daarvan is ‘Mama Kookt, kleurrijke gerechten van zes moeders uit verschillende culturen’. Het is een uitgave van Stichting Fair Chances uit 2014. Een deel van de opbrengst gaat (of ging, ik weet niet of het nog te koop is) naar projecten die hulp aan moeders bieden. Dat maakt het boek voor mij nog specialer en ik heb het dan ook even geleend uit mijn eigen bieb.

In Mama Kookt delen moeders uit Curaçao, Iran, Nederland, Congo, Indonesië en Wit-Rusland hun recepten en verhalen. Veel kookboeken bevatten gerechten waar je heel veel ingrediënten voor nodig hebt, maar dit boek is daarop een uitzondering. Ik deel twee gerechten met jullie, beide met saté(saus).

Elke dag in de moestuin

Yvette Karonga groeide op in Kananga. Ze kwam met haar kind naar Nederland en werd warm ontvangen in het asielzoekerscentrum in Aalten. Er staat in het boek dat ze bejaardenverzorgster is. “Ik voelde me aangetrokken tot het bejaardentehuis, omdat ik mijn opa en oma zo miste”. Haar eigen moeder kookte altijd terwijl de kinderen speelden. Ze was elke dag in het jaar in de moestuin te vinden. “Veel gezinnen in Congo hebben een klein moestuintje om in het eigen levensonderhoud te voorzien”. Yvette maakt Bitekuteku met saté. Dat is een groente uit Congo die wij niet kennen. Vandaar dat Yvette andijvie gebruikt. De smaken in Congo zijn heel anders dan die in Nederland. Dit gerecht maken Congolezen vaak voor hun Nederlandse bezoek, omdat bijna iedereen het wel lekker vindt. In Afrika worden pompoenpit, pinda’s en/of sesamzaad gebruikt in plaats van pindakaas.

Hierbij het recept:

  • 1 krop andijvie
  • 1 ui
  • Half blik gepelde tomaten
  • Half blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels pindakaas
  • Zonnebloemolie

Was de andijvie goed en snij de bladeren fijn. Pel de ui en snijd fijn. Verhit olie in een koekenpan en laat de ui daarin 5 minuten smoren. Voeg een half blik gepelde tomaten toe. Doe er na 10 minuten een half blikje tomatenpuree bij. Roer alles goed door elkaar. Doe er na een kwartier 2 eetlepels pindakaas bij en laat het mengsel sudderen. Voeg de andijvie toe en roer een minuut of vijf door. Niet langer, om de vitaminen te behouden. Doe er nog een scheutje water bij en haal de pan van het vuur.

Serveer met brood om in de saus te dippen.

“Oma kon het natuurlijk beter”

De moeder van Julia van den Born kwam vanuit Surabaya naar Nederland, in 1957. Julia zelf werd geboren in Groningen. Ze is moeder van twee zoons en een dochter. Haar dochter was altijd een matige eter, maar bij haar oma at ze wel goed. Oma verzon altijd sprookjes over bijvoorbeeld kabouters, die de kinderen stimuleerden om te eten. Haar moeder won wel eens een prijs met haar kookkunsten. Julia vond het vroeger nooit leuk om Indonesisch te koken, want oma kon het natuurlijk altijd beter..

Hierbij oma’s recept voor Saté Babi/Ajam:

  • 1 kg varkensvlees of kipfilet
  • 4 sjalotjes of 3 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • Bouillonblokje
  • 1 stukje gember van 5 cm
  • 1 stukje laos van 3 cm
  • 1 tl. ketumbar
  • Een beetje azijn (of 1 tl. asem)
  • 2 tl suiker (of stukje gulah djawa)
  • Flinke scheut ketjap
  • 1/3 stukje roomboter

Snijd het vlees in blokjes. Wrijf in een vijzel de gesneden uien, knoflook, bouillonblokje, gember, laos, ketumbar en de suiker fijn. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de kruiden en de ketjap toe. Roer goed door elkaar en meng dit met het vlees. Laat het vlees een uur marineren.

Rijg de saté aan stokjes. Prik ze er in de lengterichting op, dan wordt het vlees eerder en gelijkmatiger gaar. Bak de saté op de bbq, in de oven of op een grillplaat.

Voor een lekker makkelijke satésaus: meng een pakje kant- en klare satésaus met gebakken uitjes, een beetje ketjap, citroensap en twee teentjes geperste knoflook in een steelpannetje met wat water en laat warm worden.

Eet smakelijk!