Maak van je tuin een paradijs voor vlinders en bijen

Bloemen voor bijen en vlinders in je tuin zijn niet alleen heel erg mooi, maar ook nuttig! Lees hier hoe je je tuin aantrekkelijker kan maken voor bijen en vlinders.

Tegenwoordig is de tuin steeds vaker een verlengstuk van het huis. Wanneer buiten dezelfde sfeer hangt als binnen, kun je ook daar heerlijk tot rust komen.

Als je lekker van je tuin aan het genieten bent, zit je over het algemeen niet te wachten op insecten. Want muggen steken, slakken eten je mooie bloemen op en mieren bestormen je etenswaren. Toch is het goed om je te realiseren dat insecten een duidelijke functie hebben en dat de wereld er zonder die kleine beestjes heel anders uit zou zien. Zo zijn bijen belangrijke bestuivers van wilde bloemen, struiken, bomen en voedselgewassen. Roofinsecten zorgen voor de bestrijding van plaaginsecten en diertjes als vliegenlarven en aaskevers zijn de opruimers van dood afval in de natuur.

Insecten hebben het moeilijk

Insecten hebben ook een duidelijke rol in de voedselketen. Ze zijn voer voor onder andere vogels, vleermuizen en kikkers. En als er minder bladluizen op de bladeren van planten zitten, betekent dat minder egels en muizen. Helaas gaat het niet goed met de insecten in ons land. De laatste jaren sterven er meer dan normaal. Hun leefgebied is aan het verdwijnen, ze worden getroffen door ziektes en parasieten en het gebruik van pesticiden in de landbouw is ook een groot probleem. Dat kunnen we niet zomaar even oplossen, maar de aanleg van een insectvriendelijke tuin is een stapje in de goede richting.

Nectar, gefladder en prachtige bloemen

vlindersDoor de beplanting in je tuin of op je balkon zo veel mogelijk af te stemmen op de behoeftes van insecten, help je de natuur. Jouw tuin is tenslotte een onderdeel van een groter geheel. Als iedereen hetzelfde zou doen, heeft dat uiteindelijk best veel effect. Voor jezelf is het trouwens ook geen straf, want planten met nectar hebben prachtige bloemen en je kunt genieten van het gezoem van de ijverige bijen en het lieflijke gefladder van de vlinders. Je tuin wordt er heel levendig en kleurrijk van. Als je er zo tegenaan kijkt, kun je misschien makkelijker over de nadelen van bepaalde insecten heenstappen. We kunnen ze niet missen.

Ook als je tuin de sluitpost van de begroting is of je hebt totaal geen groene vingers, dan kun je door kleine aanpassingen toch al een heleboel doen. Zelfs van een balkon maak je in een handomdraai een bijenparadijs.

Vlinders

De beste manier om vlinders naar je tuin te lokken is met nectarplanten, want daar drinken vlinders van. Als je zorgt voor afwisseling in de bloeitijd, dan kun je tussen april en oktober genieten van dansende vlinders. In het tuincentrum kunnen ze je er alles over vertellen, maar hier alvast een voorbeeld: in het voorjaar kies je voor judaspenning, sering of blauwkussen. De pinksterbloem is ook een aanrader, daar komt het prachtige ‘oranjetipje’ op af. Voor de zomerperiode neem je ijzerhard, kattenstaart, komkommerkruid of rode zonnehoed en voor de herfst lavendel, lampenpoetser, hemelsleutel of herfstaster. En natuurlijk mag de vlinderstruik ook niet ontbreken. Heb je een balkon in plaats van een tuin, dan kunnen de meeste van deze planten ook prima in potten of bakken. Vlinders maak je niet alleen blij met mooie bloemen en planten, maar ook met warme beschutte plekjes. Als extraatje kun je een vlinderkastje ophangen.

Nachtvlinders

Nachtvlinders komen op planten af die gaan geuren als de zon onder gaat, zoals de teunisbloem, kamperfoelie, zeepkruid en avondkoekoeksbloem. Als je die planten vlakbij je terras neerzet, kun je op een zwoele zomeravond zowel van de geur van de bloemen als van het schouwspel van de nachtvlinders genieten.

Bijen

magnoliaDe bijen hebben het enorm moeilijk, maar verrichten een grootse taak. Ze leven van nectar en stuifmeel en zorgen daarbij ‘per ongeluk’ voor de bestuiving van bloemen en planten. Ook bijen zijn gebaat bij zoveel mogelijk variatie en dat levert jou een prachtige tuin op. Kies geen exotische of dubbelbloemige tuinplanten, want daar kunnen ze vaak geen nectar uithalen.

Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere brunel, tijm, guldenroede en ereprijs. Struiken als brem, vlinderstruik en roos zijn ook belangrijk voor de bij. Minder bekend is dat ook bomen de bijen van voedsel voorzien, de zogenaamde drachtbomen. Denk daarbij aan wilg, acacia, linde en bepaalde fruitbomen. Als deze bomen bloesem dragen, dan vliegen de bijen erop af. Als je er ook bij de bomen in je tuin voor zorgt dat ze op verschillende momenten bloeien, dan zullen de insecten je dankbaar zijn. Aangezien bomen de lucht zuiveren, verbeteren ze ook de kwaliteit van je eigen leefomgeving. Hommels zijn trouwens gek op ooievaarsbek, rododendron en vingerhoedskruid. Die laatste is prachtig, maar giftig. Dus pas op met kinderen.

Niet te netjes

Heb je een ruime tuin, dan kun je ervoor kiezen om een hoekje van je tuin te laten verwilderen en er wilde bloemen te zaaien. Een waar eldorado voor insecten. Rommelige borderranden, stukjes ongemaaid gras, hoekjes met dood hout en uitgebloeide bloemstengels zijn ideale verstopplekjes. Snoei daarom in het najaar niet alles weg en laat een beetje van je snoeisel liggen. Een deel van de bladeren die je in de herfst aanveegt, kun je over de aarde strooien. Ook goed voor de tuin als compost.

insectenhotelSolitaire bijen, lieveheersbeestjes en kevers nestelen graag in een insectenhotel. Het is superleuk om er zelf één te maken van een houten kistje waar je bijvoorbeeld rietstengels, bamboe en hout met gaatjes in plaatst. Hang het huisje wel op een zonnige en droge plek, met de opening naar het zuiden. In een grote tuin is een hotel van opgestapelde pallets, volgestopt met holle stengels, hout en ander natuurlijk materiaal, een blikvanger.

Vijver

Insecten houden van water. Zelfs in een kleine tuin kun je een minivijvertje aanleggen, bijvoorbeeld in een halve regenton of een ingegraven speciekuip van de bouwmarkt. Op een zonnig plekje heb je zelfs kans dat er libellen in komen.

Onkruid en algen

In een insectvriendelijke tuin kun je het beste kiezen voor zo weinig mogelijk tegels. Probeer groene aanslag op de aanwezige tegels op een natuurlijke manier schoon te krijgen, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn. Onkruid tussen de stenen valt ook milieuvriendelijke te bestrijden. Hoe vaker je veegt, hoe kleiner de kans dat zaailingen en mos zich kunnen vastzetten.

Sedumdak

sedumDan nog een laatste tip: denk er eens over na om van het dak van je schuurtje of ander bijgebouw een groen dak te maken. Sedum is daar erg geschikt voor. Het is een mooi gezicht en je doet insecten er een groot plezier mee.