Liever geitenmelk of koeienmelk? 

Telde Nederland een paar terug teveel koeien, nu zijn het de geiten die in aantal flink toenemen. Geitenmelk is booming.

Geitenboer Frank uit Heythuysen, sinds 2011 de bekendste geitenboer vanwege het programma Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij, werd vaak gefilmd in zijn stal omringd door enorm veel geiten. Dat gaf een mooi beeld. Hoe meer geiten, hoe leuker. Het zijn er heel wat in Nederland: 600.000 op dit moment, en het worden er nog altijd meer. Volgens een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is het een sector met economisch goede vooruitzichten.

Bokken niet samen met sikken

Is een geitenboerderij zo lucratief of spelen andere zaken een rol? Wie zich verdiept in het houden van geiten komt er al gauw achter dat je er minimaal twee moet nemen omdat geiten sociale dieren zijn. Daarnaast blijken ongecastreerde mannetjes (bokken) niet samen met de dames geiten of sikken in een weide te kunnen worden gehouden. Betekent dat je er al weer meer dan twee moeten houden zodat zowel bok als geit niet in eenzaamheid verzandt. 

Experts in ontsnappen

Dan zijn er nog de gecastreerde mannen (hamels). Waar je overigens niets aan hebt als je ‘iets met geitenmelk wilt gaan doen’, want alleen zwangere geiten geven melk. Die ongecastreerde bok is dus noodzakelijk maar zijn niet de makkelijkste om te houden. Doordat ze vaak agressief zijn moeten ze op een apart veldje staan. Je hebt dus flink wat ruimte nodig en zeker een stevige omheining want geiten zijn volgens de kenners experts als het gaat om ontsnappen. Alles samen betekent dat wie geiten houdt al snel aan een flink aantal komt. 

Er wordt goed betaald voor geitenmelk

Volgens de telling van het CBS loopt er 12 procent meer geiten rond dan vorig jaar. En maar liefst 45 procent meer dan vijf jaar geleden. Of een geitenboerderij starten dan nog zo’n goed idee is, is de vraag. Maar volgens insiders is geitenmelk toch echt een hype. En er wordt goed betaald voor geitenmelk. In 2017 was de prijs voor geitenmelk zelfs het dubbele van koemelk. Geitenboeren hoeven zich ook niet aan een quotum te houden.

Lammetjes knuffeldagen

Wie liever zelf niet aan de geiten begint, maar wel een liefhebber is kan in ieder geval altijd terecht bij Frank’s Farm. Samen met zijn vriendin Anita organiseert hij lammetjes knuffeldagen, je kunt een rondleiding krijgen en alle mogelijke informatie over de melkgeitenhouderij. Zijn geiten geven maar liefst vier miljoen liter melk per jaar. Verwerkt in onder meer kaas en kwark. We zien dan ook meer en meer geitenmelkproducten in supermarkten. Bij Albert Heijn vorige jaar al twintig meer producten dan het jaar daarvoor. 

Koeien naar het slachthuis

In totaal telt Nederland momenteel 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan het jaar daarvoor. Het aantal koeien is gedaald, maar dat is vooral te danken aan de regelgeving rond het mestoverschot (fosfaatrechten). Exact de reden waarom een van de geïnterviewde boeren uit bovengenoemde programma’s, boer Frans, een aantal koeien naar het slachthuis moest afvoeren. 

Binnenkort interview met boerin Edith

Even daarvoor groeide juist het aantal koeien doordat de melkquota niet meer telden. Veel boeren breidden hun veestapel uit, wat leidde tot een overproductie aan mest en daarmee meer vervuiling. De overheid greep daarop in en kwam met nieuwe regelingen. Binnenkort op 50plusinnederland.nl een uitgebreid interview met boerin Edith over het dagelijkse leven op de boerderij en de consequenties van de regelgeving rond onder meer de fosfaten. 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top