Leuk ouder worden: geen poppenkast, wel blij zijn met jezelf

In 2024: één op de twee volwassenen 50-plus

We zijn als vijftigplussers met heel veel en vieren het leven als nooit tevoren. Waar dat aan ligt? Met goed voor jezelf zorgen en een beetje lef kom je een heel eind. Maar het gaat ook om bodypositivity en een positieve mindset.

Je vond je moeder oud toen ze 45 was en toen je vader 50 werd meende je met een bejaarde man te maken te hebben. Als kind lijkt iedere leeftijd boven de dertig jaar al ‘oud’ en jaren geleden gedroegen veel vijftigplussers zich ook als zodanig. Hoe anders is dat tegenwoordig.

Aanrader: wees blij met jezelf

Natuurlijk zijn er verschillen en de een heeft qua genen meer in de melk te brokkelen dan de ander als het bijvoorbeeld om de huid, het postuur en de haarkleur gaat, maar over het algemeen kunnen we stellen dat de huidige vijftigplusser er wezen mag. Nog volop aan het werk, een rijk sociaal leven en goed in het vel, zullen we maar zeggen. Natuurlijk zijn er ook andere verhalen, maar om de juiste inspiratie te vangen als je gezond en happy oud wilt worden kan iedereen wel zo’n positief rolmodel gebruiken.

Waar het om gaat? Niet dat je een killerbody hebt, wel dat je jezelf accepteert zoals je bent en dat gewoon op een positieve manier laat zien. Bodypositivity is belangrijk. Daarnaast is het fijn als je met een positieve blik de wereld tegemoet treedt. Dat lijkt alles te maken te hebben met een tevreden innerlijk en blij zijn met jezelf. Accepteren wie je bent, daar de voordelen uithalen en zorgen dat je zowel innerlijk als uiterlijk happy bent en je vrij voelt. Dat laatste leidt meestal tot een eigen stijl die er wezen mag. Dat moet je natuurlijk niet forceren en er een toneelstukje van maken. Het gaat erom puur jezelf te zijn.

Vijftigplussers: we zijn met veel

Dit is niet een enkeling waar het over gaat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is sinds 2019 de helft van alle volwassenen in Nederland vijftigplusser. Wat daarop volgt is het woord: vergrijzing. Jammer, want dat klinkt meteen negatief. Veel mensen associëren dat met kleurloos, en daarmee met saai. Maar niets is minder waar. De vijftigplusser van nu staat volop in het leven en een groot deel van deze mensen heeft stijl. Dat is tegelijk het voordeel van ouder worden. Je hebt lak aan wat anderen van je vinden, dus ga je heerlijk je eigen gang en doe je waar je je goed bij voelt. Dat is dan meteen ook het belangrijkste ingrediënt van het recept voor een leuk leven. Uit een onderzoek van de bekende Amerikaanse onderzoekshoogleraar en schrijfster Brené Brown (boeken en Tedtalks: De kracht van kwetsbaarheid, De moed van imperfectie) blijkt dat wanneer je regelmatig aan jezelf denkt, je meer gelukkig en positiever wordt.

Niet voor niets wordt ‘onze doelgroep’ voorzien van allerlei inspiratie via de media. Van omroep Max programma’s tot aan magazines als wijzelf: 50plusinnederland. En ook Saar, Zin en Plus. Al deze concullega’s hebben in de gaten dat ze flink veel mensen kunnen bereiken met hun programma of magazine omdat we gewoonweg met heel veel zíjn.

Inspirerend: rolmodellen met een eigen identiteit

Een aantal mensen dat als model een belangrijke rol speelt? Neem ex-topmodel Linda Spierings, die nu wel ruim in de zestig jaar moet zijn en nog regelmatig voor een fotoshoot wordt gevraagd. Ook zij beaamde in een eerder interview niet zozeer een jong model een cover goed maakt, maar dat er meer ruimte is voor eigen identiteit. En dus zijn oudere modellen in zwang, want die hebben dat veel vaker. En durven ook.

Wie meer 50plus dames en heren wil spotten die er wezen mogen hoeft het maar in te typen op Instagram en ze komen alle soorten en maten voorbij. Op televisie tref je ze ook weer vaker. Niet alleen omdat ze er goed uitzien en karakter hebben, ook omdat ze gewoonweg bakken ervaring hebben en daarom waardevolle krachten op de werkvloer zijn. Dat mag ook wel eens gezegd. Denk aan ‘Stuif es In’ en ‘Vinger aan de Pols’ televisiepresentatrice Ria Bremer, die al ruim boven de tachtig jaar is en nog regelmatig op tv verschijnt. Patty Brard die ruim boven de zestig jaar is en nog altijd een tv-personality mag heten. Astrid Joosten, Martine van Os, Loretta Schrijver. You name it. Beau van Erven Dorens is de vijftig inmiddels ook gepasseerd en Barry Atsma mogen we binnenkort aan het vijftigplus-rijtje toevoegen.

Hoe ze dat doen? Natuurlijk worden ze voor televisie geschminkt en dragen ze hun beste outfit, maar ook in het dagelijkse leven kun je zonder make-up en couture jurkje de beste versie van jezelf zijn. Hoe? Hier volgt een aantal aanbevelingen.

 

Aanbevelingen om gezond en positief ouder te worden

-Slaap voldoende, eet gezond en beweeg regelmatig

-Wees vooral jezelf, daarmee ben je het meest authentiek. Laat je niets wijsmaken en vaar vooral op je eigen kompas.

-Accepteer anderen zoals ze zijn, maar wees ook vooral aardig en lief voor jezelf. Uit onderzoek blijkt dat je daar gezonder van blijft.

-Omring je met vrienden en familie. Sociale interactie binnen relaties is goed voor je gezondheid. Samen lachen en samen huilen. Allebei nodig.

-Blijf trouw aan je eigen gevoelens en aan jouw eigen waarden.

-Heb een beetje lef! Durf een stukje veiligheid op te geven om aan je intuïtie tegemoet te komen. Dat geeft het leven meer schwung en uitdaging, en kan het leven enorm verrijken. Accepteer dat het soms net even anders loopt, maar je komt op deze manier wel veel dichter bij de beste versie van jezelf.

-Blijf je verwonderen en blijf dromen. Laat je overigens door niets weerhouden om ze waar te maken. Kom in actie. Dit houd je alert, fit, creatief, gezond en zo vier je het leven.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top