close
  • maandag 27 september
Algemeen

Grijs haar is ook in 2019 superhip

Grijs haar is ook in 2019 superhip

Voor wie al wat ouder is, is het waarschijnlijk een herkenbaar en misschien zelfs traumatisch moment: de ontdekking van de eerste grijze haar tussen je donkere lokken. En ook al trok je die eerste er waarschijnlijk meteen uit, er was geen ontkomen meer aan. Tot voor kort werden grijze haren geassocieerd met oude omaatjes en als je voor die ‘look’ niet veel voelde, ging je naar de kapper voor een peperdure verfbeurt. Maar inmiddels is grijs haar helemaal hip en dat blijft nog wel even zo volgens de kenners.

Toen ik halverwege de twintig was, wees een collega mij op een grijze haar in mijn donkere bos krullen. Best jong en ik vond het dan ook helemaal niet leuk. Aangezien ik nogal onhandig ben, durfde ik mijn haar zelf niet te kleuren. Dus al snel zat ik om de acht weken bij de kapper. Een snel rekensommetje leert me dat ik in al die jaren zo’n zevenduizend euro heb besteed aan het verven van mijn haar. Misschien nog wel meer, want de tijd tussen twee behandelingen werd steeds korter.

Soepele overgang zonder landingsbaan

haar in de verfZo’n drie jaar geleden heb ik, om allerlei redenen, de stap genomen om de kleur uit te laten groeien en over te gaan op grijs. De jaren daarvoor had mijn kapster mijn haar al steeds een beetje lichter gekleurd, zodat ik op dat moment blond was. De overgang verliep dan ook vrij soepel en ik hoefde niet maanden voor gek te lopen met een lelijke opvallende grijze streep. Dat ik krullen heb was trouwens in mijn voordeel, want dan zitten er bochten in de landingsbaan en die vallen minder op. Net toen ik klaar was met mijn transitie, werd grijs haar hip. Ik kreeg alleen maar positieve reacties en er werd me zelfs regelmatig gevraagd waar ik mijn haar zo mooi had laten kleuren. Spijt heb ik nooit gehad, dit is wie ik ben en ik voel me er prima bij.

Hip en trendy

Grijs is dus helemaal in en dat blijkt ook uit de statistieken van Pinterest. Er wordt meer dan ooit gezocht op ‘going gray’. De stijging ten opzichte van 2017 is maar liefst 879 procent. Ik bevind me derhalve in goed gezelschap. Dat een grijze look trendy is en ook veel jonge vrouwen ervoor kiezen, maakt de stap om niet meer te verven makkelijker. Maar er zijn nog heel veel andere goede redenen om je haar uit te laten groeien.

Veel voordelen

Zoals gezegd scheelt het veel geld. Heel veel geld. Ik had er een leuk klein tweedehands autootje voor kunnen kopen. Of een verre reis van kunnen maken. Of de badkamer kunnen laten verbouwen. Helaas… maar het geld dat ik nu uitspaar is nog steeds mooi meegenomen. Ten tweede scheelt het tijd. Heel veel tijd. In mijn geval ongeveer twaalf hele dagen van vierentwintig uur. Die ik verpakt in aluminium en met mijn hoofd in een wasbak heb doorgebracht. Oh ja, ik heb wel heel veel roddelbladen gelezen. Inmiddels loop ik al drie jaar achter op het gebied van roddel en achterklap.

Natuurlijk jezelf

BoukjeDan nóg een belangrijke reden. Verf is niet goed voor je haar en kan behoorlijk veel chemicaliën bevatten. In een tijd waarin we bewuster kiezen voor natuurlijke producten, is de keuze om je haar niet meer te verven dus niet zo gek. En in een levensfase waarin je steeds beter weet wie je bent en wat je wilt, voelt het heel goed om helemaal ‘au naturel’ jezelf te zijn. Dat grijs haar een trend is, past wel bij de tijd waarin we leven. We zijn steeds meer bezig met zelfontplooiing en leren beter om van onszelf te houden. Daarnaast is het schoonheidsideaal veel diverser dan vroeger. Op de catwalk is er plaats voor verschillende huidskleuren, vollere lichaamstypes en oudere modellen. Ook zijn we meer bezig met milieu en natuur. In Scandinavië, waar mensen over het algemeen heel dicht bij de natuur leven, zie je ontzettend veel vrouwen met grijs haar.

Kleding

Tja en dan bén je grijs. Grote kans dat bepaalde kledingstukken je niet meer flatteren, dat je andere shampoo nodig hebt en dat je ook je make-up aan moet passen. Zelf heb ik bijna alle beige kleding de deur uit gedaan, want die kleur maakt nu flets. Kobaltblauw is mijn nieuwe liefde, net als smaragdgroen. Grijs in allerlei verschillende tinten blijkt ook goed te staan, evenals zwart en wit. Maar dat is vast heel persoonlijk en hangt ook af van de teint van je huid en de kleur van je ogen.

Haarverzorging

Mijn ervaring is dat grijs haar wat droger en minder elastisch is. Al moet ik zeggen dat al dat verven ook al voor heel droog haar zorgde. Ik ben nog steeds op zoek naar de ideale shampoo, dat is nog best lastig. Ik gebruik in ieder geval een shampoo die de geeltinten in het haar neutraliseren (van dat kleverige paarse spul, dat je echt heel goed moet uitspoelen). Af en toe een haarmasker schijnt ook te helpen en voor wat meer glans kun je een glansspray gebruiken.

Make-up

vrouw met make-upGrijs haar kan een beetje bleek maken. Ik gebruik weinig make-up, dus op dat gebied heb je niks aan mij, maar internet is gewillig. Een zachtroze, perzik of koraalkleurige blush op je wangen schijnt mooi te zijn. Neem een blush op crèmebasis, want poeder gaat in lijntjes zitten (en wie heeft die niet boven de vijftig). Oogschaduw in dezelfde tinten als de blush, natuurlijke wenkbrauwen en matte pastelroze of helderrode lippenstift zouden het ook goed moeten doen. Verder lees ik dat donkere tinten lipstick ouder maken en dat lipgloss in de liplijntjes uitloopt. Waarvan acte.

Tenslotte nog een paar weetjes over grijs haar

Wist je dat:

 

Geschreven door: Boukje Wiersma