De spanning stijgt wanneer de datum van de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe nadert, gepland op dinsdag 13 juni in Scheveningen.In voorgaande jaren werd de eerste haring omschreven als ‘goed en vet’, ‘dik rond en directly from heaven’, of simpelweg ‘lekker vet’. Maar hoe zit het eigenlijk met dat vet? Volgens een woordvoerster van het Nederlands Visbureau is een haring pas écht een Hollandse Nieuwe wanneer het vetpercentage minimaal 16 procent bedraagt.
Het geheim achter de Hollandse Nieuwe
Maar hoe lekker de Hollandse Nieuwe is hangt grotendeels af van de groothandelaren die in mei afreizen naar Denemarken. Het grootste deel van de haring komt daar namelijk vandaan. De handelaren letten niet alleen op de kwaliteit van de vis, maar ook op de grootte, textuur en het vetgehalte. Alleen de beste vangsten worden geselecteerd, waardoor de Hollandse Nieuwe zijn kenmerkende smaak en karakter krijgt. Ook houden ze toezicht op het gehele verwerkingsproces om ervoor te zorgen dat de haring met de grootste zorg behandeld wordt.
Eeuwenoude culinaire traditie
De geschiedenis van de Hollandse Nieuwe gaat ver terug. Eeuwen geleden gingen vissers de zee op in hun zoektocht naar de perfecte haring. Deze visvangst was van groot belang voor Nederland, zeker tijdens de Gouden Eeuw. De haring werd gevangen, gezouten en in tonnen verpakt en daarna naar alle hoeken van Europa verscheept. De traditionele vangstperiode vond plaats in juni, dan waren de haringen vet genoeg om gegeten te worden. Vandaag de dag wordt de komst van de Hollandse Nieuwe nog steeds groots gevierd. De traditionele veiling van het eerste vaatje en de festiviteiten daaromtrent zorgen voor een feestelijk sfeer. De Hollandse Nieuwe is wat dat betreft niet zomaar een vis. Het is een symbool van onze geschiedenis en onze binding met de zee.
In zes weken tijd een jaarvoorraad
Gedurende een periode van zes weken, meestal vanaf eind mei tot juli wordt de Nieuwe Haring gevangen. Alle haring die in deze periode wordt gevangen en voldoet aan de criteria van goede vetheid en op de traditionele manier wordt gekraakt, gezouten en direct ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Deze haring gaat na de vangst gepekeld de vriezer in. Hierdoor is het mogelijk om het hele jaar door te genieten van Nieuwe Haring. De gehele jaarvoorraad wordt dus in slechts zes weken tijd gevangen.
Hoe eet je haring?
Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe rauw en in zijn geheel opgegeten. Pak de staart van de vis tussen duim en vinger, neem een smakelijke hap, met of zonder uitje. Wij delen graag nog een bekend en eenvoudig recept dat haringliefhebbers vast en zeker kennen.
Ingrediënten:
– Vier verse Hollandse Nieuwe haringen
– 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
– 4 augurken, in plakjes gesneden
– Verse peterselie, fijngehakt
– Serveren met roggebrood en boter
Hoe maak je het?
1. Snijd de haringen in stukken van ongeveer twee centimeter breed.
2. Leg deze stukken op een bord en garneer met de ui en augurken.
3. Bestrooi het geheel met peterselie en een snufje zwarte peper.
4. Serveer de haring met roggebrood en boter aan de zijkant.
Een ouderwets lekker recept. De combinatie van zachte haring, knapperige ui en pittige augurken is perfect!
Foto (C): Wikipedia – door Tamorlan – Eigen werk, CC BY-SA 3.0