Let hierop bij het vergelijken van hypotheken

Tegenwoordig gaan de rentes van de hypotheken alleen maar omhoog. Dit wordt uiteraard gedaan door de banken. Dit is slecht nieuws voor de huizenmarkt, want als de hypotheekrentes stijgen dan zullen de huizenprijzen dalen. Dit is natuurlijk niet alleen maar slecht, want voor de mensen die een nieuw huis zoeken is dit juist goed nieuws. Zij kunnen dan een woning kopen tegen een lagere koopprijs. Daarna moeten ze de hypotheekrente vergelijken, waarvoor ze dan wellicht toch wel meer moeten betalen.

Wat doet een hogere hypotheekrente met de maandlasten?

Als jij zoekende bent naar een huis dan zul je eerst kijken naar de bruto en netto maandlasten van een hypotheek. Dit is dus de afgelopen tijd gestegen doordat de banken de rentes hebben verhoogd, waardoor de maandelijkse lasten natuurlijk ook stijgen. Hoeveel dit bij jou het geval is hangt met  name af van de hoogte van de prijs van de woning en je hypotheekrente. Laten we een stijging van 1 procent als voorbeeld nemen. Dan zal deze stijging van de maandelijkse kosten naar alle waarschijnlijkheid wel betaalbaar zijn. Het zou natuurlijk wel kunnen dat je even schrikt van de extra maandelijkse kosten, maar wees niet bang: het valt meestal wel te betalen.

Wat doet een hogere hypotheekrente op de berekening van de maximale hypotheek?

Daarnaast zijn er nog mensen die denken dat een hogere hypotheekrente ervoor zorgt dat ze minder kunnen lenen. Hierdoor kunnen ze mogelijk hun droomwoning niet meer kopen. Op het eerste gezicht lijkt dit ook wel een beetje te kloppen. Hierbij gebruiken we een voorbeeld van een samenwonend stel dat gezamenlijk een huis willen kopen. Ze verdienen respectievelijk 40 en 20 duizend euro. Bij een hypotheekrente van 1,5 procent kunnen ze dan een maximale hypotheek van 282.500 euro nemen. Bij een rente van 2 procent is dit 277.300 euro, terwijl een rente van 2,5 procent leidt tot een maximale hypotheek van 272 duizend euro. In dit voorbeeld zal het stel bij een hypotheekrente van 2,5 procent 10 duizend euro minder hypotheek krijgen. Maar, bij een rente van 2,51 procent kun je een hypotheek van 284.300 euro krijgen. Dat is dus meer dan bij een rente van 1,5 procent!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top