Ome Jan moet door tot zijn 67ste, en hij is niet de enige. Langer doorwerken, wat doet dat met jou? Hoe voelt het om je dromen steeds langer uit te stellen? Of vind je het juist fijn langer door te kunnen? 50+ is op zoek naar persoonlijke verhalen over hoe het is om met pensioen te gaan. Over leeftijd, dromen, werk en meer.
We worden regelmatig geconfronteerd met berichtgeving over het veranderende pensioenstelsel waarbij de verhoging van de pensioenleeftijd het speerpunt is. Je weet dan weliswaar dat je langer door moet werken, maar wat doet het persoonlijk met jou als je tot aan ergens tussen de 65 en 70 jaar je vak blijft uitoefenen? Heb je dromen die je nu moet uitstellen? Of vind je het juist heerlijk om langer door te werken? Ben je gezond genoeg om het vol te houden? Zou je wel willen, maar minder uren per week?
Het is voor iedereen anders
Omdat het allemaal zo genuanceerd ligt en voor iedereen weer anders is, zijn we op zoek naar persoonlijke verhalen. Verhalen over je werk en waar je graag zo lang mogelijk mee door wilt, maar ook verhalen over het juist niet kunnen volhouden van het werk dat je doet en dat je als lichamelijk of geestelijk zwaar ervaart. Juist om die nuances aan te kunnen geven, om te kunnen begrijpen waarom later met pensioen gaan voor de een wel zal werken en waarom voor de ander niet.
Je dromen waar maken na je pensioen
Je dromen waar maken na je pensioen is een gegeven dat velen goed in de oren klinkt, maar als je door moet tot ver in je zestiger jaren, ben je dan nog wel fit genoeg om met die camper een half jaar te toeren? Heb je dan wel voldoende kapitaal om dat droomhuis te kopen? Of dat veel kleinere huis, waar je al zo lang naar uitkijkt? Een tweede huis misschien? Kun je nog wel die verre reizen maken, die cruise, met die versleten knie? Klinkt misschien een beetje negatief, maar niets is zeker en je verheugen is geweldig maar die voorpret lijken we met z’n allen steeds langer aan te moeten houden omdat de pret zelf op een steeds latere leeftijd mogelijk lijkt. En dan kan het zomaar anders zijn.
Wie dan leeft, wie dan zorgt
Het zijn toch behoorlijk wat onzekerheden, die voor veel mensen in het verschiet liggen en wát in het verschiet ligt, ligt steeds verder weg. Nu zijn mensen van nature niet snel geneigd om te zeggen: wie dan leeft, wie dan zorgt. Wij Nederlanders zijn een volkje van zekerheden opbouwen. We zijn graag goed verzekerd, wonen het liefst in een huis met overwaarde, rijden graag in een betrouwbare auto en verheugen ons op een goed pensioen. Financiële zekerheid is voor ons een groot goed.
Ben jij vitaal genoeg?
Morrelen aan het pensioen of de leeftijd is dan ook een groot thema dat enorm veel mensen raakt. Vijftigplussers vormen inmiddels een grote groep in onze samenleving, de vergrijzing is alom. Ben jij vitaal genoeg en wat doe je eraan om dat ook zo lang mogelijk te blijven, gezien de prognoses van langer doorwerken?
Juist die vitaliteit is een gegeven waarop de overheid haar beslissingen baseert. Naar aanleiding van cijfers van het CBS en daarmee de voorspelling dat we steeds (vitaler) ouder worden. Een beleid dat dus puur op cijfers drijft.
De helft van de Nederlanders is te dik
Daar kun je vraagtekens bij zetten. Is het wel zo dat we allemaal vitaler ouder worden, een hogere leeftijd bereiken en dus langer kunnen doorwerken? Andere berichtgeving laat namelijk weten dat de helft van alle Nederlanders te dik is. Dat is een groot deel van werkend Nederland, met alle gevolgen van dien. Grotere risico’s op diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.
Het zou zomaar kunnen zijn dat straks een groot aantal 65plussers moet doorwerken maar door juist deze gezondheidsproblemen in de ziektewet terecht komt. Dat brengt vervolgens weer enorm veel kosten met zich mee. Dat geeft een heel andere kijk op het beleid.
Denk aan mensen in de zorg
En dan hebben we nog niet genoemd: de zwaardere beroepen waarbij het nog maar de vraag is of mensen wel zo lang door kúnnen werken, zonder daar geestelijke of lichamelijke problemen bij te ervaren. Denk aan stratenmakers en hun rug en knieën, maar ook mensen in de zorg en in reacties op onze Facebookpagina’s blijkt dat werken op kantoor geestelijk ook zo zijn tol kan eisen. Kortom; vrolijk en vitaal doorwerken tot ver in de zestig, is niet voor iedereen gesneden koek. Op welke leeftijd je met pensioen kunt en ook daadwerkelijk gaat, is dus nog een heikel punt.
De pensioenwereld lijkt dan ook behoorlijk op zijn kop te staan. Op tv konden we het Nationaal Pensioendebat volgen, en in Zwarte Zwanen konden we kritisch meekijken met Cees Grimbergen die het Nederlands pensioensysteem onder de loep nam.
En hoe zit het nu eigenlijk met solliciteren als je geen werk hebt, maar de werkbare leeftijd is verhoogd? Moet je dan alsnog maandelijks speuren naar banen, ook al ben je verder in de zestig? En de hamvraag: als je eenmaal met pensioen mag, heb je dan wel voldoende pension opgebouwd?
Wil jij je verhaal vertellen over jouw vooruitzicht als het gaat om je pensioen of ben je al met pensioen en kun je anderen inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten. Stuur een bericht aan: julia@50plusinnederland.nl en we nemen contact met je op.