Kwart meer verkochte huizen in augustus

Het Kadaster heeft in augustus ruim een kwart meer verkochte woningen geregistreerd.

Het ging vorige maand om 19.975 verkochte woningen, tegen 15.863 een jaar eerder, blijkt maandag uit gegevens van het Kadaster.

Dat komt neer op een toename van 25,9 procent. In vergelijking met juli ging het om een stijging van 1,3 procent.

Vrijstaande woningen

Bij alle woningtypen nam het aantal geregistreerde transacties toe. Er zijn in augustus met name meer vrijstaande woningen geregistreerd (35,3 procent). De stijging was het kleinst bij tussenwoningen (24,2 procent).

In vergelijking met juli 2016 is het aantal geregistreerde verkochte appartementen het meest toegenomen (4,2 procent). Verder zijn vorige maand minder vrijstaande woningen (-4,3 procent) en twee-onder-een-kapwoningen (-0,4 procent) geregistreerd dan in juli.

Drenthe

In alle provincies is een stijging ten opzichte van een jaar eerder gemeten. In Drenthe was de toename het grootst (38,4 procent). In Noord-Holland was de stijging met 15,9 procent het kleinst.

In vergelijking met juli was Zuid-Holland (8 procent) koploper. En Zeeland liet de grootste daling zien (10,7 procent).

Hypotheken

Verder nam het aantal geregistreerde hypotheken in augustus op jaarbasis met 20,3 procent toe. Het ging om 22.531, tegen 27.101 hypotheken in augustus 2015. Ten opzichte van een maand eerder gaat het om een stijging van 2,6 procent.

Het aantal executieveilingen daalde in een jaar tijd met 1,3 procent naar 151.

Het Kadaster registreert de transacties op het moment dat de notaris die laat inschrijven. Dat is het moment van eigendomsoverdracht.