Kunnen we zonder voetbalanalisten? 

Kijk jij naar programma's óver voetbal, en welke dan?

Als het dan de Nederlands Elftal-voetballers niet zijn, waar we deze dagen over kunnen schrijven, dan wordt het tijd de analisten eens onder de loep te nemen. De vraag is; zijn ze belangrijk, zeggen ze zinvolle dingen, of kunnen we zonder?

Voetbalanalisten, het zijn er nogal wat in Nederland. Volgens wikipedia zijn het personen …die commentaar leveren op een voetbalwedstrijd of op de voetbalwereld in het algemeen. Meestal is dit een deskundige persoon, zoals een (oud-)voetballer, trainer/coach of journalist. Voetbalanalisten geven soms commentaar voor of na voetbalwedstrijden of in speciale voetbalprogramma’s of voetbalbladen.

Jan Boskamp lacht zich het apezuur om collega’s

En zo komen we ze inderdaad tegen, vaak ex-voetballers die van wanten weten, of zouden moeten weten. Bijvoorbeeld Wim Kieft, ex-spits van Ajax en onder andere PSV en Torino. Hij heeft vaak een uitgesproken mening. De Rotterdamse Jan Boskamp, jaren zeventig Feyenoord, kan serieus over voetbal praten, maar lacht zich het apezuur om zijn collega’s. En zie dan als kijker ook je lach maar in te houden. 

Voetbal Inside

Jan Boskamp kan niet genoemd worden zonder ook René van der Gijp en Johan Derksen mee te nemen. Het drietal siert het programma Voetbal Inside. Daar hoeven we verder niet veel over uit te wijden. Het is vaak lachen, gieren, brullen naar aanleiding van voetbalincidenten en de heren schromen niet om voetballers en trainers enigszins een veeg uit de pan te geven. Elkaar trouwens ook.  

Nuchter en ontnuchterend

Willem -de kromme- van Hanegem, was Feyenoord trainer en assistent coach in het Nederlands elftal. Als iemand niet alleen nuchter, maar ook ontnuchterend over voetbal kan praten, is hij het wel. Jan van Halst en Kenneth Pérez doen het op een andere manier wat serieuzer. Pierre van Hooijdonk en Youri Mulder ook.

Beste voetbalanalist

Op soccernews werd overigens in 2016 Kenneth Pérez de beste voetbalanalist van Nederland genoemd. Pérez zou echt iets toevoegen aan een wedstrijd, zonder in clichés te vervallen. Hij werd door 12 van de 44 sportjournalisten gekozen, aan wie de Vara Gids die vraag stelde. Op twee en drie volgden Ronald de Boer en Wim Kieft.

Supportersgelul

Ook al is er zowel lof als kritiek op voetbalanalisten, de analisten die zelf ooit professioneel voetbalden, uitten vorig jaar kritiek op het feit dat een aantal bekende Nederlandsers zich ineens als voetbalanalist lieten inzetten, zoals misdaadjournalist Peter R. De Vries, presentator Jack Spijkerman en acteur Victor Reinier. Johan Derksen was hier erg duidelijk over in voetbal Inside: “Het zijn supporters, maar aan supportersgelul hebben we niets.”

Het moet geen wetenschap worden

Maar of het nu voetballers zijn geweest of niet, René van der Gijp steekt zijn mening over (collega-) analisten sowieso niet onder stoelen of banken. Zo zei hij in een uitzending van Voetbal Inside over ex-Nederlands Elftal keeper Van Breukelen die wedstrijden deskundig trachtte te analyseren: “Als je Hans van Breukelen hoort praten, haal je je zoon van voetbal. Het moet geen wetenschap worden”. 

Populair en bekritiseerd

Het populaire en even zo vaak bekritiseerde voetbalprogramma gaat trouwens over van RTL naar Veronica. Het wordt op maandag bekeken door gemiddeld ruim zevenhonderdduizend kijkers en in 2011 kreeg het de Gouden Televizierring (toen: Voetbal International). 

Programma’s óver voetbal:

Voetbal Inside
Presentator Wilfred Genee
maandag en vrijdag om 20.30 bij RTL, later Veronica

‘VI Oranje blijft thuis’,
gedurende het wereldkampioenschap voetbal elke doordeweekse dag om 21.50 uur op RTL4

Studio voetbal
Met wekelijks overzicht van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie
Gepresenteerd door Tom Egbers
zondag 22.15 uur bij NOS op NPO1

Rondo
Presentator Jack van Gelder
Zondagavond 19.50 op Ziggo Sport

De Tafel van Kees
Presentator Kees Jansma,
Maandag 18.30 uur bij Fox Sports