Korrelatie is na de uitzending van de BNN documentaire ‘Emma wil leven’ bij BNN-VARA overspoeld met hulpvragen
van mensen die zich in het verhaal van Emma herkennen, of zich juist zorgen maken om een naaste. Niet alleen tijdens de live opvang dinsdagavond, maar ook nu nog zijn de hulpverleners van Korrelatie vele chat- en telefoongesprekken aan het voeren over eetstoornissen en wat dit met mensen doet. Het aantal reacties overstijgt nu al de 300, maar er komen nog steeds nieuwe reacties binnen. Dat zijn er veel meer dan normaal gesproken bij Korrelatie binnenkomen na een uitzending die veel emoties bij kijkers oproept.
Jessica Villerius maakte een ingrijpende documentaire over Emma, die haar strijd voerde tegen anorexia. De documentaire geeft een intiem beeld van deze strijd, die Emma in 2016 verloor. Posh Productions (het bedrijf van Jessica Villerius) en BNN-VARA vroegen Korrelatie om na de documentaire live opvang te verzorgen. De verwachting was dat de documentaire hard zou binnenkomen en veel emoties zou oproepen bij de kijkers. Lidewy Hendriks, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “En dat was ook zo. De documentaire is heel heftig om te zien, maar ook heel liefdevol gemaakt. Korrelatie verwachtte dan ook veel reacties, maar dit aantal overtreft onze verwachtingen. De hulpverleners van Korrelatie bieden iedereen zélf hulp of verwijzen door naar gespecialiseerde instanties.”
Enorme behoefte aan bespreken van zorgen
Het valt de hulpverleners van Korrelatie op dat heel veel mensen worstelen met deze problematiek, en dat ze tegen onbegrip aanlopen in hun omgeving. Er lijkt een enorme behoefte te zijn om zorgen over (eventuele signalen van) eetstoornissen op een laagdrempelige manier met een hulpverlener te bespreken. Het lijkt er echter ook op dat mensen vaak niet weten waar ze met hun zorgen naartoe kunnen. Hendriks: “Het pad dat Emma volgde met haar ziekte volgt gelukkig bij lange na niet iedereen, maar veel mensen zijn wel geschrokken van wat er met je kan gebeuren als je anorexia hebt, en dat je eraan kunt overlijden.”
De hulpverleners van Korrelatie werken hard om iedereen nog vóór het weekend te woord te staan. Maar ook na het weekend zijn kijkers welkom om met Korrelatie te chatten, bellen of mailen over de documentaire en over eetstoornissen. Maar ook mensen die willen praten over andere onderwerpen, zoals depressie, angststoornissen, huiselijk geweld en relatieproblemen, wordt hulp geboden. Voor meer informatie over het werk van Korrelatie:www.korrelatie.nl.