close
  • vrijdag 17 september
Wonen

Koopadvies: hierop moet je letten bij het kopen van een CV ketel

Koopadvies: hierop moet je letten bij het kopen van een CV ketel

Een CV ketel is belangrijk in een woning, zo simpel is het nou eenmaal. Het zorgt voor warmte, zowel in het huis als het water. Als jouw installatie toe is aan vervanging dan is het verstandig om hier goed onderzoek naar te doen. Het aanschaffen van zo een ketel is namelijk een duur grapje, dus de installatie moet zonder meer goed zijn en lang mee kunnen. 

Volgens de Consumentenbond moet je bij het kopen van een CV ketel onder meer bepalen wat voor type ketel je wilt. Er zijn namelijk twee verschillende soorten verkrijgbaar, te weten soloketels en combiketels. Een soloketel regelt puur de verwarming in jouw woning, terwijl de combiketel ook zorgt voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel, maar wellicht heb jij toch een voorkeur voor de soloketel. Ook een cv installateur kan jou helpen bij het maken van deze keuze.

Naast het soort CV ketel moet je ook zeker kijken naar de capaciteit van de installatie, wat ook wel het vermogen wordt genoemd. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt, afgekort kW. Eigenlijk is voor elk huis een vermogen van 20 kW meer dan voldoende. Toch kun je kiezen voor een hoger vermogen, wat ervoor zal zorgen dat je sneller veel warm kraanwater kunt krijgen.

Ook moet je goed kijken naar de CW-waarde van de ketel. Dit heeft te maken met het Gaskeurlabel wat vrijwel alle CV ketels in ons land hebben. Dit label kan de aanduiding HR, hoog rendement, voor zuinig hebben en SZ voor schoon branden. Ook NZ is een optie, dit houdt in dat de installatie gecombineerd kan worden met een zonneboiler. Je moet hierbij voornamelijk letten op de CW-waarde, wat het warmwatercomfort laat zien. Hoe hoger de waarde is, hoe sneller en meer je warm water hebt. Vaak is CW3 al genoeg, CW6 is daarentegen het maximum.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met het monteren van de CV ketel. Dit kun je waarschijnlijk zelf niet uitvoeren, dus hiervoor zul je klushulp moeten inschakelen. Het kan ook voorkomen dat de verkoper dit al bij de CV installatie plaatst, dus dan regelen zij dit allemaal voor je. Het is toch aan te raden om dit te vragen aan de verkopende partij, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Geschreven door: Redactie