Koninklijk leesvoer

Boeken over leden van het Koninklijk Huis zijn populair. We willen graag alles over ze weten. Hoe ontwikkelt prinses Amalia zich, hoe staat Máxima in het leven, hoe bereidde Willem-Alexander zich voor op het koningschap? Hoe dichtbij kunnen we als lezer komen? Journalisten zijn er nog lang niet over uitgeschreven. Een greep uit de berg boeken over de Oranjes.

-Amalia door Claudia de Breij

Het meest recent is het boek van Claudia de Breij over prinses Amalia. Op het moment dat Amalia achttien werd, was het tijd voor een biografie. Schrijfster Hella Haasse portretteerde immers Beatrix (1955) en Renate Rubinstein Willem-Alexander (1985) ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. Natuurlijk gaat het over haar toekomstige rol als koningin, maar ook over haar leven nu.

Uitgeverij Pluim

-Amalia, de plicht roept door Peter Rehwinkel

Burgemeester Peter Rehwinkel bekijkt het feit dat Amalia achttien werd vooral van een staatsrechtelijke kant. Als voormalig lid van de Eerste en de Tweede Kamer kent hij het klappen van de zweep als het om staatsrechtelijke zaken gaat. Hij gaat dieper in op de keuzes die een mogelijk toekomstige koningin kan maken, of ze misschien nog onder haar taken uit kan en hoe dan? Over haar salaris en een partner. Kortom; deze staatsrechtelijke expert zet koninklijke feiten op een rij in het boek: Amalia, de plicht roept.

Uitgeverij Prometheus

-Máxima, meer dan majesteit door Rick Evers

Over Máxima is een enorm aantal boeken verschenen. Je kunt er een boekenkast mee vullen. Veel schrijvers van deze boeken hebben haar nooit zelf gesproken. Royaltyjournalist Rick Evers deed dat wel. Hij sprak met de koningin en de mensen om haar heen. Dit boek gaat vooral over haar werkzame leven. Uit zijn verhaal blijkt Máxima een workaholic die met haar werk zo veel mogelijk mensen wil bereiken, inspireren en motiveren.

Uitgever Nieuw Amsterdam

-Máxima Zorreguieta, Moederland door Marcia Luyten

Máxima Zorreguieta, Moederland is een boek dat journalist, econoom en cultuurhistoricus Marcia Luyten schreef naar aanleiding van Máxima’s vijftigste verjaardag. Een gedegen biografisch portret waarin de geschiedenis en de cultuur van verschillende landen én verschillende families aan bod komen. In dit boek lees je over waar Máxima vandaan komt.

Uitgeverij De Bezige Bij

-Kijk op een koning van Nieuw Amsterdam

Uitgeverij Nieuw Amsterdam kwam jaren tijd terug met het boek ‘Kijk op een koning’ over Willem-Alexander. Het vertelt het verhaal over de weg die Willem -Alexander aflegt tot staatshoofd. In het boek tref je veel foto’s uit het archief van ANP Foto. Daarnaast wordt de toen nog aanstaande koning als staatsman, familieman, sportman en watermanager beschreven in essays van gastauteurs, zoals Cor de Horde, Els Smit, Dorine Hermans en Lucas Reijnders.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

-In gesprek met de Oranjes door Arendo Joustra

In gesprek met de Oranjes van Arendo Joustra is een boek waarin de transcripties gebundeld zijn van de interviews die leden van het koninklijk huis de afgelopen vijftig jaar op televisie hebben gegeven. Het bijzondere daarvan is dat het werkelijk hun eigen woorden zijn. Dat maakt het niet mooier dan het is. In dit boek tref je gesprekken met koningin Juliana, prins Bernhard, prinses Beatrix, prins Claus, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Fontaine Uitgevers

-Wilhelmina, werkelijkheid en fictie door Gerard Aalders

Wil je verder terug in de tijd dan kun je je hart ophalen aan het boek Wilhelmina, werkelijkheid en fictie, geschreven door Gerard Aalders. De toenmalige koningin was erg populair, maar veel wisten mensen er eigenlijk niet van. Veel minder dan we tegenwoordig menen te weten van de leden van ons koningshuis, die zich laten interviewen. Het verhaal biedt een kritische blik op haar leven en haar werk. Volgens de schrijver had Wilhelmina regelmatig woorden met ministers en kon ze nog wel eens in woede uitbarsten. De koninklijk norse foto op de cover spreekt boekdelen.

Uitgever: Just publishers

-De prinsessen van Oranje door Justine Marcella

Justine Marcella maakte een aantal jaren geleden een compact boekje over de zusjes van Oranje, Amalia, Alexia en Ariana. Marcella is Koninklijk Huis-journalist, bekend van het tijdschrift Vorsten en diverse televisieprogramma’s. Ze interviewt met regelmaat de leden van het Koninklijk Huis en reist ook mee met staatsbezoeken. Ze schets in dit 64-pagina tellende boekje een beeld van de levens van deze drie beroemde meiden aan het hof.

Uitgever B for Books B.V.

-Beatrix, dwars door alle weerstand heen door Jutta Chorus

Voormalig koningin Beatrix mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Journalist Jutta Chorus schreef Beatrix, dwars door alle weerstand heen. Ze biedt de lezer een portret van Beatrix vanaf ongeveer het jaar 2000. Jaren waarin haar man en ouders overleden en er veel te doen was rond verschillende leden van het Koninklijk Huis. In die periode blijkt Beatrix vooral een sterke vrouw die het uiterste van zichzelf vraagt.

Uitgeverij Atlas Contact

-Bernhard, een verborgen geschiedenis door Annejet van der Zijl

Als laatste noemen we het boek Bernhard, een verborgen geschiedenis van Annejet van der Zijl. Een sterke biografe waarin Van der Zijl op zoek ging naar de historische waarheid achter de mythe Bernhard. Want dat was hij. ‘Een astmatisch gepest jongetje met louter onvoldoendes voor sport, dat zich wist te transformeren tot het summum van mannelijkheid: een geallieerde oorlogsheld met een heel volk aan zijn voeten’. Zo wordt hij in eerste instantie omschreven. Volgens Van der Zijl was het allemaal niet zo groots en vooral heel menselijk hoe zijn leven er uiteindelijk uit kwam te zien. Dit boek telt maar liefst 464 pagina’s.

Uitgeverij Querido.

Foto’s: RVD