Komkommertijd, ook in de moestuin!

Moestuinverhalen 13

Het is komkommertijd! In de serie moestuinverhalen mag een verhaaltje over komkommers natuurlijk niet ontbreken. Voordat ik begon met tuinieren dacht ik dat ze in Nederland altijd uit de kas kwamen. Nu heb je ook buitenkomkommers en die doen het buitengewoon goed in Twijzel! Wil jij dat volgend jaar ook? Lees dan hier mijn tips.

Tip 1: Geef ze een zonnig plekje

Zaai de komkommers vanaf half april. Zet ze vanaf half mei naar buiten en geef ze een zonnig plekje. Wanneer het weer een beetje meezit heb je een prima oogst. Ze zien er trouwens wel anders uit dan in de winkel. Geen gladde rakkers, maar met uitsteeksels. Voordat je de plantjes in de volle grond zet is het verstandig om een flinke portie compost in te laten werken in de grond. Geef de plantjes meststoffen die rijk zijn aan fosfor (P) en kalium.

Tip 2: Veel water

De plant heeft veel water nodig. Op een warme zomerdag verdampt de komkommerplant maar liefst drie liter water. Let erop bij het water geven dat je de bladeren niet teveel raakt. Voordat je het weet heb je allemaal bruine bladeren. Ook moet er niet te veel water blijven staan bij de voet van de plant.

Tip 3: Klimrekje of op de grond

Buitenkomkommers groeien op verschillende manieren. Op de grond of aan een klimrekje. Ben je iemand die graag meer gewassen op dezelfde oppervlakte wil oogsten gebruik dan een klimrekje. Doe je dat niet dan neemt de plant veel ruimte in. Beschik je over alle ruimte begin dan niet aan een klimrekje, de plant doet het ook prima zonder.

Tip4: Oogst jonge komkommers

Laat de komkommers niet te lang hangen. Pluk ze wanneer ze jong zijn, dan zijn ze het allerlekkerst. Zo’n tien tot vijftien centimeter. Bij te grote komkommers gaat de smaak heel erg achteruit. Net zoals courgettes groeien komkommers elke dag flink. Hou ze dus goed in de gaten!

Tip 5: Bewaar ze koel

Eenmaal geplukt, bewaar ze dan op een koele plaats. Zelf heb ik een kelder, ideaal, want in de koelkast worden ze juist weer te week. Serieuze business hoor, het bewaren van groentes!

Wil je nog meer weten over komkommers? Lees dan ook ons artikel: 17 feitjes die je altijd al over de komkommer wilde weten.

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel twaalf.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top