Kleurenwaaier

Kleur in je interieur is een kwestie van durven

Kleur in je interieur doet iets met de sfeer in huis. Als je de juiste tint kiest kan het geweldig staan, maar kies je verkeerd, dan voel je dat ook gelijk. Daarom is het erg spannend om een muur in je kamer groen, roze of zwart te verven. Niet iedereen heeft er het lef voor.

Veel mensen kiezen voor lichte kleuren op de muren. Heel veilig, neutraal en lekker licht. Maar al dat wit kan ook een beetje steriel en ongezellig overkomen. Met kleur kun je warmte in je interieur brengen. In programma’s als ‘VTWonen: weer verliefd op je huis’ durven de stylisten kleur te gebruiken, daar waar de bewoners de moed niet hadden. Het resultaat is vaak verrassend mooi.

Het kiezen van de juiste kleur

Woonkamer kleur
Histor With it

Het kiezen van een kleur doe je vaak op gevoel. Omdat het je lievelingskleur is of omdat de kleur volgens jou goed past bij de sfeer die je wilt uitstralen. Er bestaan diverse cursussen en studies over de rol van kleur in de psychologie, bij kleding en in het interieur. Of je een kleur mooi vindt of juist verafschuwt is afhankelijk van een heleboel factoren, maar in het algemeen associëren we bepaalde kleuren met bepaalde gevoelens. Zo staat rood voor gevaar, maar ook voor passie en liefde. Roze is vrouwelijk en romantisch. Bij geel denken we aan de zon, het is een speelse kleur. Blauw staat voor kalmte, betrouwbaarheid en veiligheid en wordt dan ook vaak zakelijk gebruikt. Oranje is natuurlijk de kleur van Nederland, maar geeft ook warmte en is stimulerend. Groen is van de natuur, ontspanning en rust. Bruin is aards en warm en brengt evenwicht. Paars is een tikje spiritueel en artistiek. Wit staat voor puurheid, maar ook voor steriel en koud. Zwart wordt geassocieerd met rouw, maar is ook chique en straalt kracht uit. Grijs is praktisch, tijdloos en een tikje saai.

Persoonlijk advies en trends

Zelfs als je zeker weet dat je muur groen moet worden, sta je nog voor een dilemma: welke tint groen neem ik? Wordt het zeegroen, gifgroen, olijfgroen, lime, smaragdgroen, mintgroen of mosgroen? Er zijn zo veel opties, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als je er niet uitkomt, kun je het beste advies vragen aan een medewerker van een verfspeciaalzaak of je schakelt een interieurstylist in. Zij kunnen je niet alleen adviseren bij het kiezen van de juiste tint, maar ook samen met jou een kleurenpallet samenstellen. Want stel dat het mintgroen wordt, waarmee combineer je dat dan?

Kijk om inspiratie op te doen ook eens naar de trends die de verschillende verfmerken presenteren. Flexa heeft voor 2019 gekozen voor ‘Spiced Honey’, een warme amberkleurige tint. De kleur zou energie geven, oppeppen en optimisme uitstralen. Er is een bijpassend kleurenpallet, waarmee je verschillende stijlen kunt creëren. De trendkleur van Histor is Quiet Clearing. Een elegante diepgroene kleur die zorgt voor levendigheid, maar ook voor een aards en kalm effect. Het verfmerk heeft bij deze groene kleur vier kleurenpaletten geselecteerd: With It (uitgesproken en creatief), With Class (donkere kleuren met een luxe uitstraling), Without (minimalistisch en licht, aangevuld met twee donkere kleuren voor de balans) en With Spirit (voor een mystieke uitstraling met warme paarse tinten).

Tips van de expert

Ondanks alle advies en inspiratie blijft het spannend om op die stralend witte muur de eerste gekleurde veeg te zetten. Maar als je met een paar dingen rekening houdt en niet in het wilde weg aan het schilderen slaat, dan is het echt de moeite van het proberen waard. Hier een paar tips van onze specialist.

 Houd rekening met het licht

Maak de keuze voor een kleur niet bij het (slechte) licht van een winkel of bouwmarkt. Thuis kan de gekozen kleur ineens heel anders lijken. Neem dus altijd een staal mee naar huis, zodat je kunt zien wat het licht in jouw woning met de kleur doet en hoe die bij de rest van het interieur staat. Flexa heeft een superhandig rolletje ontwikkeld, de kleurtester. Zo kun je voor een paar euro uitproberen hoe een bepaalde kleur uitvalt. Breng de verf met het rolletje aan op de te verven muur of op een stuk karton dat je met schilderstape op de wand plakt. Beoordeel de kleur zowel bij daglicht als bij lamplicht.

Overdrijf niet en stem kleuren op elkaar af

Histor Quiet Clearing
Quiet Clearing Histor

Sla niet door als je een kleur hebt gevonden die je mooi vindt. Als naast de muur ook de gordijnen, de bank en veel accessoires dezelfde tint hebben, wordt het snel too much. Je creëert een interessanter geheel met wat meer variatie. Kies niet voor iedere ruimte in het huis een totaal ander kleurenpallet, maar laat het een beetje bij elkaar aansluiten. Op die manier ontstaat er een mooi, rustig geheel. In ruimtes waar je veel bent en wilt ontspannen, zoals de woonkamer en de slaapkamer, kun je het beste niet voor te heftige kleuren kiezen. De kans is groot dat je daar juist onrustig van wordt. Felle kleuren passen beter bij ruimtes waar wat meer actie is.

Kleine ruimtes

In kleine ruimtes wordt vaak gekozen voor wit, in de hoop dat die ruimte dan groter lijkt. Maar een donkere kleur gebruiken kan best. Als je de bovenste tien centimeter vanaf het plafond wit laat, dan lijkt de kamer hoger en dieper. Diepe blauw- of groentinten passen daar goed bij.

In een kleine kamer kun je het houtwerk en de lijsten een tint donkerder schilderen dan de kleur op de muur. Zo creëer je contrast, waardoor de muren iets worden teruggedrongen en de ruimte groter lijkt.

Interieurplattegrond of moodboard

 Heb je ondanks de tips nog behoefte aan wat extra advies, dan kun je bij veel verfspeciaalzaken een interieurplattegrond laten maken.  Ook kun je zelf een moodboard samenstellen. Pak een stuk karton en maak een collage met afbeeldingen, materialen, kleuren en woorden die je aanspreken. Dat geeft inzicht in welke sfeer je wilt neerzetten.

Meubels en accessoires

retro stoelenAls je de basis toch liever licht wilt houden of geen zin hebt om de kwast ter hand te nemen, dan kun je ook kiezen voor meubels met een kleurtje. Een zalmroze bank bijvoorbeeld of een oude geverfde apothekerskast. Accessoires in de juiste kleur geven ook warmte en gezelligheid. Okergele kussentjes, gekleurde glazen vazen, een schilderij met een mooie felle print of een oranje retro lamp: er zijn mogelijkheden genoeg.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top