close
  • zaterdag 21 september
Wonen

Kleiner wonen? 6 handige tips

Kleiner wonen? 6 handige tips

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je kleiner gaat wonen. Misschien is het een tijdelijke situatie tussen twee huizen in, misschien zorgt verminderde mobiliteit ervoor dat je gelijkvloers wilt gaan wonen, een verandering in de gezinssituatie of financiële situatie… In alle gevallen heb je te maken met een overschot aan spullen die je opeens niet meer kwijt kunt. Daarom geven we je 6 handige tips voor wanneer je kleiner gaat wonen.

Opslag die naar je toe komt

Je wilt natuurlijk veilig je meubels opslaan wanner je ze niet kwijt kunt, maar ook niet weg kunt doen. Maar waarom zou je dan het opslaan van spullen die je niet kwijt kunt moeilijker maken dan nodig is? Ga voor opslag die naar je toe komt! Het lijkt onlogisch, opslag die naar je toe komt. Maar het is in feite een buitengewoon praktische service, die een container naar wens bij jou voor de deur afzet zodat je hem kunt vullen. Wanneer dat geregeld is, wordt de container weer opgehaald en op een centrale opslaglocatie opgeslagen, waar ze veilig en verwarmd kunnen staan. Kun je de spullen weer zelf kwijt, dan wordt de container weer naar je toe gebracht zodat je hem leeg kunt ruimen. Daarna wordt de container ook weer afgevoerd. Handig toch? Je kunt hiervoor terecht bij Boxss.

Opslagservice kan ook verhuizen goedkoper maken

Het liefst wel je niet zelf grote spullen verhuizen en laat je dit liever aan professionals over. Maar wat als je kleiner gaat wonen omdat je het financieel minder voor de wind gaat? Ook hierbij is het handig om de opslagservice van Boxss in het achterhoofd te houden. Laat je hen eerst met een container langs komen op je oude adres, dan kun je daar je overbodige spullen in kwijt. Wat overblijft en daadwerkelijk in je nieuwe woning past, is al een stuk minder. Wellicht is het dan wel te doen om met behulp van wat mankracht uit de familie of vriendenkring zelf te verhuizen en zo het geld voor een verhuisbedrijf uit te sparen.

Gebruik de hoogte goed

Gebruik bij het inrichten van je kleinere woning de hoogte van de ruimte waar mogelijk om meer spullen kwijt te kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schapjes. Zo maak je slim gebruik van je muren. Maar kies ook, als mogelijk, vooral voor hoge kasten. Die maken optimaal gebruik van de ruimte. Ook een hoogslaper is het overwegen waard als je echt ruimte tekort komt.

Neem afscheid van spullen waar je niet gelukkig van wordt

Gebruik de gelegenheid ook om eens goed te overwegen welke spullen je nu eigenlijk echt wilt bewaren. We hebben allemaal de neiging om alsmaar spullen te blijven verzamelen, maar je zult zien dat je veel spullen hebt die je eigenlijk nooit gebruikt. Bij deze spullen kun je de wijsheid van Marie Kondo toepassen, en je afvragen of het object in kwestie je gelukkig maakt. Zo niet, dan kan het weg. Dat betekent niet dat het linea recta de prullenbak in moet of naar de stort gebracht moet worden. Je kunt het altijd aanbieden aan familie, vrienden of collega’s. Geen interesse? Dan wil een kringloopwinkel het misschien nog wel hebben. Is dat ook niet het geval, dan kan het inderdaad afgevoerd worden.

Zorg voor extra opbergmogelijkheden

Creëer opbergruimte. Is er ruimte onder je salontafel, koop dan mandjes of dozen waar je spullen in kunt opbergen die je af en toe nodig hebt. Zo blijven ze niet rondslingeren, wat voor een chaotisch gevoel zorgt. Gebruik ook de ruimte onder je bed goed. Rolboxen zijn hier bijvoorbeeld handig voor. Hierin kun je bijvoorbeeld beddengoed opbergen, of kleding die je maar een bepaald deel van het jaar draagt. Ook is het een goede plek om handdoeken in op te bergen.

Breng niet teveel tijd binnen door

Wanneer je klaar bent met verhuizen en inrichten, moet je je aanpassen aan je nieuwe situatie. Het kan zijn dat je het gevoel ontwikkelt dat je een beetje opgesloten zit, omdat je wellicht veel minder binnenruimte hebt dat je gewend was. Dat is vervelend en confronterend. Probeer daarom zoveel mogelijk activiteiten buiten de deur te doen om dat gevoel te bestrijden. Dat is tevens een goede manier om wat meer in beweging te komen, zeker als je gewend was aan een huis met trappen en nu gelijkvloers bent komen te wonen.

Geschreven door: Redactie