Het heeft lang geduurd, maar het lijkt er op dat het voor kinderen straks mogelijk wordt om een dubbele achternaam te krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken.
De motie van D66 haalde afgelopen dinsdag een meerderheid in het parlement. Dat was tegen het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VDD). Hij vindt de naamkwestie niet urgent genoeg om binnenkort te regelen. Ook waarschuwde hij over de “beperkte ambtelijke capaciteit”.
Keuzestress
Ouders moeten nu kiezen welke achternaam ze het kind geven. Het bepalen van de voornaam is voor aanstaande ouders vaak al lastig genoeg. In veel andere Europese landen zoals bijvoorbeeld België en Frankrijk is het al mogelijk om een kind beide namen mee te geven. Het is wel zo dat als een kind met een dubbele achternaam later trouwt, zelf moet kiezen welke achternaam geschrapt moet worden.
Waarom niet?
Het hele idee is niet nieuw. Tien jaar geleden was er al een werkgroep die pleitte voor een dubbele achternaam. Echter daar is destijds geen werk van gemaakt. D66-Kamerlid Vera Bergkamp pakt het onderwerp weer op. “Veel jonge ouders aangeven deze extra keuze te willen. Ik vind het goed om daarnaar te luisteren. En waarom niet?” Zij wordt gesteund door coalitiepartner VVD.
Laura Kraak
Aanleiding van dit alles is Laura Kraak, initiatiefneemster van de petitie over een dubbele achternaam. Begin januari ondertekenden meer dan 10.000 mensen de petitie. Momenteel Laura Kraak zwanger en het liefst zou ze haar kind de achternaam van haar vriend en die van haarzelf willen geven, maar dat kan nog niet. Op NOS.nl laat ze weten: “Superleuk dat het erdoorheen is. Ik hoop dat minister Dekker ermee aan de slag gaat.”