Kinderboekenweek: onze favoriete kinderboeken op een rijtje

De redactie van 50+ deelt graag haar lievelingsboeken. In dit artikel vind je dan ook heel veel voorleestips. Welke kinderboek is jouw favoriet?

Het is weer Kinderboekenweek. Op de redactie hebben we allemaal onze lievelingsboeken en die delen we graag met je. Misschien zit er iets tussen waar jij en je kind of kleinkind net zo van gaan genieten als wij hebben gedaan.

Ik heb veel voorgelezen in mijn leven. Niet alleen thuis, maar ook tijdens mijn opleiding en werk als groepsleidster. Voorlezen is  gezellig en verbindend, je kruipt lekker bij elkaar en beleeft samen allerlei avonturen. En als je zelf een boek leest kun je helemaal in je eigen wereldje in het verhaal en de personages duiken.

Thema reis mee!

Toen mijn kinderen nog jonger waren mochten ze altijd een boek uitzoeken tijdens de Kinderboekenweek. En als het kon bezochten we één van de leuke activiteiten die er in deze week worden georganiseerd. Zo heeft mijn dochter een gesigneerd boek van Jacques Vriens (aanrader!) en hebben we de schrijfster van Dummie de Mummie ontmoet.Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee! De titelsong is ingezongen door Kinderen voor Kinderen en Jochem Myjer, zelf inmiddels ook kinderboekenschrijver. Bij besteding van tien euro aan kinderboeken krijg je dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden, geschreven door Anna Woltz.

De favorieten van de redactie van 50+:

Annelies van Bloois schreef jaren geleden zelf een boek voor kleuters. Het heet Een jaar met Krieltje en gaat over een klein bosmannetje dat samen met zijn buurman Peter Selie en de dieren uit het bos allerlei spannende avonturen beleeft.

Haar eigen all time favorite is Samen op het eiland Zeekraai van Astrid Lindgren. Ze leest het boek nog steeds en niet eens stiekem. De jongste oppaskinderen van Annelies zijn gek op het prentenboek Welterusten Kleine Beer en ze luisteren ook graag naar de avonturen van Kikker. In de wereld van Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje is iedereen gelijk. Elk dier heeft zijn eigen karakter en zijn eigen vaardigheden. Ondanks de soms zware onderwerpen, zoals verdriet, angst, watersnood en de dood, weten Kikker en zijn vrienden van het leven te genieten. De avonturen spreken niet alleen kinderen aan, maar raken ook een gevoelige snaar bij volwassenen.

Bij de oudere kinderen die de kinderopvang van Annelies bezoeken zijn schrijvers Paul van Loon en Roald Dahl favoriet. Zelf heb ik met mijn kinderen Dolfje Weerwolfje stukgelezen en de GVR las ik toen ik jong was. De verfilming daarvan is trouwens ook geweldig. Samen met mijn vriend en dochter van vijftien heb ik er echt van genoten. Na afloop bleven we maar zeggen hoe ontroerend de film was.

Op Hillie Weistra maakte het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw een enorme indruk. De 15-jarige Michiel kan niet wachten tot hij mee kan doen in het verzet. Als zijn buurjongen Dirk hem vraagt een brief te bezorgen voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel staat er alleen voor.

De dochter vanv Hillie is twee  en ze is gek op Jip en Janneke. Het blijft bijzonder hoe Annie M.G. Schmidt het voor elkaar heeft gekregen om verhaaltjes te schrijven die bijna zeventig jaar later nog zo immens geliefd zijn. De gedichten van Annie zijn verschenen in de bundel Ziezo. Die staat bij mij nog steeds binnen handbereik en is behoorlijk vergeeld omdat het boek overal mee naartoe ging.

Fotografe Gea Neijsen noemt Pluk van de Petteflet, Otje en Kruistocht in Spijkerbroek als haar favorieten. Dat laatste boek is geschreven door Thea Beckman en won niet alleen de Gouden Griffel, maar ook een Europese prijs voor het beste historische boek. Het gaat over de zestienjarige Dolf uit Amstelveen die zich opgeeft als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat tenminste…

Voor mijn eigen lijstje heb ik aan de kinderen gevraagd wat zij het mooiste kinderboek vonden. Waar ik het liefst uit voorlas was Het grote verhaaltjesboek van Marianne Busser en Ron Schröder. Koning Krentenbol en het Mannenkoor zijn echt hilarisch. Ik was benieuwd of zij het boek ook zouden noemen. Het favoriete prentenboek van mijn dochter bleek Raad eens hoeveel ik van je hou, ook prachtig. En daarna zei ze alsnog “en dat boek met die verhaaltjes over de koning en het koor en zo”.Voor mijn zoon van eenentwintig is het al even geleden, maar die kwam met We gaan op berenjacht. Toen hij wat ouder was las hij zelf de reeks Complot 365. Er zijn twaalf boeken, voor iedere maand één. En ze zijn superspannend. Dat zie je al aan het intro: Maak dat je wegkomt. Duik onder en hou je gedeisd tot 31 december volgend jaar. Alsjeblieft! 365 dagen. Je hebt nog 365 dagen.

Zelf zou ik niet echt één lievelingsboek kunnen noemen. Als kind las ik echt heel veel. De Dolle Tweeling was leuk, die heb ik denk ik allemaal wel gelezen. Mijn boekenkast  staat ook nu nog vol kinderboeken. De verhaaltjes van Toon Tellegen vind ik nog steeds geweldig. Ze zijn zo diep en filosofisch dat ze ook volwassenen aan het denken zetten.

Een boekje waar we veel om hebben gelachen is Muisje Andersom van Anita Jeram. Anna doet de hele dag alles andersom en haar moeder speelt het spel mee en stopt haar ondersteboven in.

Hieronder staan onze lievelingsboeken nog even samengevat. Wie weet zitten er schrijvers of titels bij die je niet kende. Het is natuurlijk maar een kleine selectie. De vele speciale kinderboekwinkels staan vol met prachtige boeken en ook in de bibliotheek kun je te kust en te keur. Veel leesplezier!