Kijk uit voor goedkope telefoonopladers en slechte accu’s

Originele iPhone opladers zijn duur, maar ga niet voor de nepversie, want steeds meer woningbranden zijn het gevolg van goedkope opladers.

Het aantal woningbranden dat door een accu werd veroorzaakt, is in Nederland sinds 2011 meer dan vervijfvoudigd. Uit voorlopige cijfers blijkt dat doorgebrande accu’s en oververhitte opladers in 2018 zelfs tot meer dan honderd branden leidden.

Dit komt door de toename in het gebruik van goedkope opladers. Uit analyse van PhoneGigant.nl blijkt dat de meeste goedkope opladers van veel lagere kwaliteit zijn dan de originele opladers.

Kwaliteit van materialen

Om het verschil tussen de goedkoopste oplader, een middenklasser en een duurder model aan te tonen, haalde PhoneGigant opladers uit deze categorieën uit elkaar. Aan de buitenkant is het niet zichtbaar, maar aan de binnenzijde van de opladers wordt duidelijk dat het verschil in kwaliteit van de gebruikte materialen zeer groot is.

Kabels en opladers

De kabels van de verschillende opladers lijken van buitenaf identiek, maar na het opensnijden van een kabel blijkt dat dit niet het geval is. De bescherming tegen draadbreuk en doorbranden blijkt bij de originele oplader veruit het sterkst. Ook zit er een duidelijk verschil in de stroomdoorlating.

Ook de gedeelten die in het stopcontact worden gestoken, verschillen behoorlijk van elkaar. Het ontbreken van isolatie, veiligheidscomponenten en robuustere materialen zorgt er zelfs voor dat de goedkoopste variant van de onderzochte opladers 31% lichter in gewicht is dan de originele oplader. Op de onderzoekspagina is een vergelijking te zien van opladers uit de verschillende prijscategorieën.

Officiële waarschuwingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Brandweer waarschuwen al langer voor brandgevaar als gevolg van goedkope, soms niet goedgekeurde opladers. Bij veel winkels zijn al opladers beschikbaar voor een paar euro, en ook via Chinese webshops kunnen telefoonladers spotgoedkoop worden besteld. Met name dit laatste gebeurt steeds vaker, iets dat synchroon loopt met de toename van het aantal accubranden.

Volgens de Nederlandse Brandweer kunnen batterijen van smartphones (lithium-ion batterijen) brandgevaar opleveren als ze overladen worden, of als er een kortsluiting ontstaat. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.