“Kantoortuin leidt tot vermoeidheid, concentratieverlies en verzuim”

Werk je in één grote kantoorruimte met geen tot weinig privacy? Grote kans dat je last hebt van vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn.

Werk jij in een kantoortuin? Dan kan dat leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies en verzuim. Dat was afgelopen maandag te zien in het tv-programma De Monitor.

Bedrijfsartsen in Nederland krijgen nogal wat klachten over het werken in een kantoortuin. Dat is een open kantoorruimte met meer dan acht collega’s. Eerder schreven we bij 50+ hierover ook al een artikel.

De Monitor

Het KRO-NCRV programma De Monitor deed een rondgang onder ruim negentig leden van de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde). De belangrijkste klachten die werden genoemd over het werken in een kantoortuin waren geluidshinder en te veel prikkels, zoals collega’s die rondlopen. Deze klachten hebben als gevolg dat werknemers zich moe voelen, niet geconcentreerd en vaak hoofdpijn hebben. Uiteindelijk leidt dat tot verzuim en soms nog erger tot burn-outs.

De ondervraagden denken dat het ziekteverzuim zal dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte werken. Op de stelling dat je de kantoortuin helemaal moet afschaffen antwoordt bijna zestig procent met een ja en een derde is neutraal.

Maatwerk

De NVAB zegt het volgende over werken in een kantoortuin: “Even de deur dicht doen bij herrie van collega’s is er niet bij. Rust door afsluiting, via bijvoorbeeld een koptelefoon, is een ‘escape’, geen oplossing. Goede arbeidsomstandigheden zijn maatwerk; wat voor de één werkt is juist ziekmakend voor de ander. Er is politiek veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk. Wij missen daarbij aandacht voor preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.”

Wil je de uitzending terug zien? Dat kan via deze link.